A kormányülés Anna Bubeníková sorsáról döntő mai ülésén az SDKÚ-DS ellentámadásra készül az SaS és a liberális párti gazdasági miniszter Juraj Miškov ellen.

A lap értesülései szerint az SDKÚ-jelölt Bubeníková azzal védekezik, hogy Miškov és közte azért romlott meg a kapcsolat, mert egy vitás vagyoneladási ügyben útjában állt a gazdasági miniszternek. Az SDKÚ szerint ez az igazi oka annak, hogy Miškov Bubeníková leváltását követeli.

Bubeníková a privatizációk körüli megvesztegetés gyanújával Miškov leváltását javasolja, amire szerinte a Gorilla is utal. Az SDKÚ a mai kormányülésen Miškov eljárására szeretné ráirányítani a figyelmet a Szlovák Gázművek (SPP) és a Szlovák Villamosművek részvényeinek eladása során. Azzal érvelnek például, hogy Miškov állítólag olyan javaslattal állt elő, hogy az eladott részvényekért ne kérjenek semmilyen díjat, miközben a vagyonalap szakértője szerint akár 150 millió eurót is kérhetne az állam.

Bubeníková tegnap hivatalosan nem foglalt állást az ügyben. A mobilját nem vette, az sms-ekre sem válaszolt. Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) pénzügyminiszter megismételte, hogy kiáll Bubeníková mellett. Bubeníkovát a Most-Híd is támogatja. „A büntetőjogi szervek állításainak igazságtartalma még nem bizonyosodott be” – magyarázta a párt elnöke, Bugár Béla. A KDH viszont a Bubeníkovával való találkozó után kijelentette, támogatni fogja a leváltását.

Hospodárske noviny, 2012. január 11. nyomán