A Nemzeti Vagyonalap volt főnöke és a Gorilla-ügy kulcsszereplője, Anna Bubeníková valószínűleg nem tartózkodik Szlovákiában. „Nekem is ilyen információim vannak” – erősítette meg a  Hospodárske novinynak a hírt az ügyet felügyelő ügyész,  Dušan Kováčik, aki szerint azonban a vizsgálatot egyelőre ez a tény nem nehezíti.

Bubeníkovát, aki tagadja az ellene felhozott vádakat, tegnap nem sikerült elérni. „A vizsgálat befejezéséig nem fogunk a médiának az ügyben nyilatkozni” – reagált egy telefonüzenetben Bubeníková férje, Roman. „Ha a büntető eljárás előli szándékos kitérésről lenne szó, az nehezíthetné a nyomozást” – állítja a szakértő és a rendőrségi nyomozók volt országos vezetője, Jaroslav Ivor.

Az ügy másik szereplője Jirko Malchárek is külföldön tartózkodik. „Február első hetében térek vissza” – írta szabadságáról a Hospodárske novinynak.
Kováčik azt állítja, hogy Malchárek és Bubeníková útja egyelőre nem akadályozza a rendőrségi nyomozást. „Mi semmilyen korlátozásokat nem kezdeményeztünk az érintett személyekkel kapcsolatban” – jelentette ki. A rendőrség a nyomozás taktikájához nem kívánt hozzászólni. Nem kommentálta azt sem, hogy az ügy két főszereplője jelenleg külföldön tartózkodik.
Malchárek külföldi útját a feleségével töltött szabadságával magyarázza. Szlovákiába február elején tér vissza, hogy hol tartózkodik, nem akarta pontosítani. „Ez a magánügyem. Semmi okom sincs jelentést tenni a nyilvánosságnak a szabadságaimról, és a magánéletemből semmiről sem” – állítja.
Bubeníková távozása gondokat okozott a Nemzeti Vagyonalap további működését illetően. A Végrehajtó Bizottság elnöki posztjáról való leváltása után ugyanis másnak nincs jogosultsága az alap nevében eljárni. Elnöki meghatalmazás nélkül nem képviselheti az államot a bírósági perekben, sem a közgyűléseken, ahol a nyereségelosztásról tárgyalnak. Az alap új elnökének kinevezését Gašparovič állította le, bár a vezetőség tagjai figyelmeztették Gašparovičot a veszélyekre. Az alapszabály megváltoztatását is javasolták, hogy kettesével eljárhassanak a Vagyonalap képviseletében. „A köztársasági elnök a Nemzeti Vagyonalapban kialakult helyzetről tárgyalni fog Juraj Miškov gazdasági miniszterrel. Megbeszélésük után tájékoztatni fogjuk Önöket a megoldás módjáról” – nyilatkozta a köztársasági elnök szóvivője, Marek Trubač.

Hospodárske noviny, 2012. január 12. nyomán