Bugárékat Spišiak és a Lipšictől származó újabb információk győzték meg. – Egyelőre Anna Bubeníková, a Nemzeti Vagyonalap Végrehajtó Bizottságának elnöke az egyetlen áldozata a Gorillának.

 

Bár az állítólagos titkosszolgálati iratban, amelynek valódiságát egyelőre nem sikerült igazolni, több tíz egyéb név is szerepel, a pártok egyelőre még várnak a felelősségvállalással. „Az volt az egyik érv, hogy ezzel a döntéssel komoly precedens keletkezik. Ami a politikai jelöléseket illeti, az a politikai pártok dolga. De ebben az esetben államigazgatásról van szó és így már a kormány dolga” – nyilatkozta a miniszterelnök asszony, Iveta Radičová (SDKÚ-DS). „A belőle (a Gorillából) következő kétségeket világosan megneveztem – a vállalkozói szféra és a csúcspolitika összefonódása” – mondta a kormányfő. Ez a gyanú szerinte elegendő a leváltásra.

„Tiszta választások előtti politika. A koalíciós partnereink úgy ítélték meg, hogy számukra ez kedvező” – mondta Bubeníková leváltása után az SDKÚ-DS elnöke, Mikuláš Dzurinda. Radičová szavazásával kapcsolatban nem kívánt állást foglalni. Az SDKÚ elnöke Bubeníková leváltása után felszólította a többi jobboldali pártot, hogy sepergessenek a saját küszöbük előtt is. „Lipšic miniszter úr holnap reggel talán kezdhetné mindjárt a tanácsadójával.”

Lipšic azt állítja, számára nem okoz gondot rendet csinálni a saját tárcájánál. A roma bűnözésért felelős tanácsadóját, Milan Krajniakot, akit a Gorilla említ, egyelőre nem váltja le. Krajniak az ügyirat szerint a Vagyonalap azon elnökségi tagjai közé tartozott, akik a Penta kívánságainak megfelelően szavaztak.

„Különbséget kell tenni a közvetlen szereplők és azok között, akikről az irat csak említést tesz. Mindekit átvilágítanak”- állítja Lipšic. Megjegyezte, hogy a dokumentum által második vonalban megemlítettek között jelenlegi képviselők, de három kormánytag is szerepel, azokat is beleértve, akik másokat arra biztatnak, hogy csináljanak rendet. Egyúttal felajánlotta a második vonalban emlegetett szereplőknek, hogy ha meg akarják tisztítani a nevüket, vessék magukat alá hazugságviszgálatnak.

„Másokat is emlegetnek ott, de az irat szerint azok közül egy sem tárgyalt Haščák úrral” – mondta a Most-Híd elnöke. Az egyéb nevekkel kapcsolatos állítások ezért szerinte a dokumentumban csak közvetettek. Bugár szerint másképpen viselkednének, ha az állítólagos információk a tagjaikról beigazolódnának.

A Most tegnapelőtt még azt állította, támogatja Bubeníkovát. „Megjelent a Špišiak rendőrfőnökkel készült beszélgetés, amelyben elhangzott, hogy amikor helyettes rendőrfőnök volt, történhettek ilyen dolgok” – magyarázza álláspontjuk megváltozásának okát Bugár. Szerinte az is közrejátszott, hogy az egyik kormánytag „a kormányülésen további információkkal állt elő”.

A Most-Híd minisztereit az Anna Bubeníkováról való szavazás során állítólag a Daniel Lipšic belügyminisztertől származó iratok győzték meg, aki azt állítja, olyan nyilvános forrásokból származó papírokat terjeszt elő, amelyek „részben igazolják a Bubeníkováról szóló információkat”.

Ezek az Elementa cégre vonatkoznak, amelyen keresztül a Gorilla szerint a Pentából a jutalékok a Nemzeti Vagyonalap főnökéhez jutottak. Az Elementa állítólag 200 millió koronát kapott ingatlanpiaci elemzésekért és egy medzilaborcei csarnokot, amelynek valós értéke mintegy tízmillió korona volt. „2007 januárjáig kell megvalósulnia” – írja a Gorilla. Az Elementa 2007 januárjától áll megszűnés alatt. A múltban a Penta volt alkalmazottja, Juraj Šaštinský is ott dolgozott. Az iratok között szerepel a dunaivánkai Roman Bubeník aláírási mintája is. Ugyanígy hívják a Nemzeti Vagyonalap főnök asszonyának férjét is, aki szintén ivánkai lakos.

Az Elementa likvidátora a tulajdonos Pressburg Properties cég elnöke. A Szlovák Információs és Marketing Társaság (SIMS) kiírása szerint a Pressburg Properties hosszú ideig semmilyen tevékenységet nem fejtett ki, de 2007-ben az adózáskor majdnem 900 ezer eurós nyereséget vallott be, 2008-ban pedig több mint 1,2 millió eurót.

2008-ban a G2G nevű cégnek is el kezdtek jól menni a dolgai. Az ügyvezető igazgatója az a Juraj Jurica, akit a Gorilla a Villamosművek kiárusítási tanácsadójának kiválasztásáért járó jutalékkal összefüggsében említ. Az több éves kicsiny nyereség után a cég az SIMS szerint 2008-ban több mint 500 ezer eurós gazdasági nyereséget jegyzett.

SME, 2012. január 11. nyomán