Daniel Lipšic belügyminiszter tájékoztatta a média képviselőit, hogy Milan Krajniak lemondott a tisztségéről, s a lemondási kérelmének a tárcavezető eleget tett.

Krajniak lemondásának oka, hogy neve szerepel a Gorilla-ügyiratban. „Nagyra bescsülöm a tettét, mivel az ügyirat csak mellékesen említi a nevét” – nyilatkozta Lipšic. A belügyi tárca vezetője a továbbiakban elmondta azt is, hogy saját kérésére felmentette tisztségéből a tárca Szent Mihály Kórházának igazgatóját, Stanislav Janotát is.

Mindkét felmentett személy a Gorilla-irat keletkezésének idején a KDH jelöltjeiként a Nemzeti Vagyonalap elnökségének tagja volt. Krajniak jelenleg Lipšic roma bűnügyekért felelős tanácsadójaként dolgozott, Janota múlt év júniusa óta a belügyi tárca felügyelete alá eső kórház igazgatója és elnökségének elnöke volt

Stanislav Janota, a Szt. Mihály Kórház igazgatója, aki leváltását kérte, megerősítette a Gorilla-ügyirat egyes adatainak valódiságát. Azt állítja azonban, amikor a Nemzeti Vagyonalap elnökségének tagja volt, az említett privatizációs folyamatokat nem tárgyálták és nem is hagyták azokat jóvá. „Persze, némely adat igaz, de arról, hogy valaki azon elmélkedik, hogy esetleg szeretne engem valahogy kihasználni, arról én sajnos, vagy szerencsére nem tehetek“ – jelentette ki Janota a szlovák televíziónak.

Milan Krajniak a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az ő neve csak mellékesen hangzik el az iratban, de némely magas beosztású politikus nevét gyakran említi az ügyirat, ezért az iratban említetteket önreflexióra szólította fel. „Dzurinda úrat 44-szer, Palackát 54-szer, Miklošt 47-szer és Ficót például 142-szer említi” – tette hozzá Krajniak azzal a megjegyzéssel, hogy a lépése másokat is ösztönözhetne, hogy szabadnak érezhessék megukat és félreállásukkal az új politikai kultúrát segítenék elő Szlovákiában.

Lipšicnek meggyőződése, hogy jó nyomozócsoportot állított fel a Gorilla-ügyben és bízik abban, hogy az eredményeket is hoz. Figyelmeztetett egy régebbi kijelentésére, miszerint bűnszövetkezetek nem csak a „vastagnyakúak” hoznak létre, ide tartoznak a gazdasági bűnszövetkezetek is, amelyek nagyon körmönfontan járnak el s magas műveltséggel és jó ügyvédekkel rendelkeznek.

Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ-DS elnöke a belügyminiszter Gorilla-ügy kapcsán tett kijelentései után “még inkább meg van győződve arról, hogy a Gorilla-iratban leírt események csak közelebb hozzák egymáshoz az SDKÚ-DS-t a KDH-val és a Mostt-Híddal, s lehet, gogy az SaS-szel is”.

Pravda, 2012. január 13. nyomán