Az egyes politikusoknak és politikai pártoknak meg kell fontolniuk, milyen következtetéseket vonnak le egymással szemben a Gorilla-ügyiratból következő gyanúk alapján – jelentette ki a mai nap folyamán Iveta Radičová kormányfő a liberálisok vezetőjének, Richard Sulíknak mai felszólítására reagálva, aki úgy véli, hogy Ivan Miklošnak és Mikuláš Dzurindának el kellene hagyniuk az SDKÚ választási listáját.

 

„Amikor a lemondásomkor levontam a személyes politikai felelősséget, egy meg nem nevezett napilap ’politikai hullának’ nevezett – ez tény”- mutatott rá. Radičová azonban arra is figyelmeztetett, hogy a dokumentum más neveket is említ. „Távolról sem csupán a privatizációról van benne szó, hanem a politikai pártok pénzeléséről is, úgy hogy a ’bennünket ez nem érint, mert mi nem privatizáltunk’ típusú válaszok nevetségesek” – tette hozzá.

A kormányfő a Gorilla-üggyel kapcsolatban levélben fordult Karol Mitríkhez, a Szlovák Titkosszolgálat igazgatójához. A levélben követeli az egész ügy körülményeinek felderítését. Ha a kiszivárgott információk igazak, Radičová egyebeken kívül tudni szeretné, mikor állapította meg a SIS az ügyiratból következő gyanúkat, volt-e engedélye a lehallgatóberendezések alkalmazására, a törvényes előírásoknak megfelelően értekezett-e ez ügyben a rendőrséggel, de azt is, miért fejezték be a lehallgatási akciót. „Egyelőre még nem kaptam választ… de lehet, hogy már a hivatalomban van” – jegyezte meg a kormányfő.

Radičovának meggyőződése, hogy ugyanolyan fontos annak a kérdésnek a feltevése is, hány Gorillához hasonló irat létezik ma Szlovákiában. Rámutatott arra is, hogy az irat nyilvánvalóan 2005-2006-ban készült, mégis csak most került a nyilvánosság figyelmének központjába. „Ennek a témának számomra két dimenziója van. Az egyik az szemléltetés: a korrupció, a privatizáción belüli klientizmis leírása, a másik dimenzió pedig a titkosszolgálat munkája” – mondta a miniszterelnök asszony.

TASR, 2012. január 16. nyomán