A Sme napilap kérelme alapján kiderült, hogy a Belügyminisztériumban nincsenek meg a Titkosszolgálat Gorilla-ügyiratra vonatkozó dokumentumai. Az iratok állítólag Robert Kaliňák miniszterkedése alatt tűntek el.

 

Gorillára vonatkozó titkosszolgálati információknak Iveta Radičová miniszterelnök és Daniel Lipšic belügyminiszter trezorjaiban is meg kellene lenniük. Az interneten keringő állítólag titkosszolgálati dokumentum szerint a Szlovák Titkosszolgálat több súlyos gyanú ellenére csak egyetlen információt adott át Mikuláš Dzurinda miniszterelnöknek és Martin Pado államtitkárnak. Állítólag az 54-D-150-37/2006-os számú iratról van szó, amelyet 2006 februárjában kellett megkapniuk. Az irat „a Penta pénzügyi csoport és a Szlovák Villamosművek és az villamosenergetika összefonódásáról“ szól.

A Sme napilap a szabad információáramlásra vonatkozó törvény alapján felkérte a Kormányhivatalt és a Belügyminisztériumot, mondják meg, van-e ilyen számú irat az archívumukban. Radičová nem adott közvetlen választ a kérdésre. Elmondta azonban, hogy minden anyagot, amely a Gorillával összefügg, kikérte tőlük a Szervezett Bűnüldözés Elleni Hivatal. „A Kormányhivatal ezért felkérte a Szlovák Titkosszolgálatot, egyezzen bele a kért iratok kikölcsönzésébe. A SIS a kérésre írásos beleegyezést adott. Ezután a Kormányhivatal „a Gorilla-üggyel összefüggő anyagokat” átadta a nyomozónak. Az átadáson jelen volt a speciális ügyész és a Kormányhivatal Válságkezelő és Biztonsági Osztályának dolgozója is. Radičová többet nem árult el, „mivel titkos iratokról van szó”.
A Belügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a kérdésre, Grendel Gábor szóvivő azonban a SME-nek megerősítette, hogy a miniszter a mai napon rendkívüli álló sajtófogadást tart, amelyről arról tájékoztat, hogy az irat eltűnt.Grendel szerint a dokumentum még 2008-ban veszett el, amikor a Smer-es Robert Kaliňák volt a belügyminiszter, a rendőrfőnök pedig Ján Packa.  A volt miniszter Pado már korábban azt állította, nem emlékszik,  hogy a SIS-től megkapta-e az említett információt a Gorilláról, Dzurinda meg egyáltalán nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban.

Ha a rendőrség elveszítette a szóban forgó iratot, nem első alkalommal fordulna ez elő. Tom Nicholson újságíró azt mondta, kétszer is át kellett adnia nekik a Gorillát, mivel első alkalommal elveszítették.

SME, 2012. január 19. nyomán