A Penta pénzügyi csoport azt állítja, Szlovákia egyetlen koronát, sem egyetlen eurót nem veszített azon a 12 tranzakción, amelyekhez az elhíresült Gorilla-irat szerint a pénzügyi csoportnak érdeke fűződött és állítólag korrupciós módszerekkel igyekezett annak érvényt szerezni.

 

“Hivatalosan kijelentjük, hogy a szógan forgó tranzakciókban Szlováki egyetlen eurótól és egyetlen koronától sem let megfosztva. Ebből a 12 esetben a Penta csak 6 iránt érdeklődött” – jelentette ki a Penta Investments Limited abban az állásfoglalásában, amelyet a szóvivője, Martin Danko küldött. Minr hozzátette valamennyi sikeres privatizációs tenderben, amelyekben létezésük óta résztvettek, a legjobb ár, illetve legjobb feltételek kínálatával lettek sikeresek.

Daniel Lipšic belügyminiszter a Gorilla-üggyel kapcsolatban elmondta, „fennáll a súlyos gyanú, hogy a privatizáció vagy a közbeszerzések, tenderek  keretében sok döntés meghozatala során nem a köz, a társadalom érdekei voltak szem előtt tartva, hanem a konkrét pénzügyi csoportoké, mintha a politikai és a gazdasági elit egy része egy hatalmas méretű korrupcióban vett volna részt. S természetesen, ahogyan az ország működik, az összefügg az ország jellegével, de azzal is, hogy nem a legkedvezőbb ajánlatok javára születnek meg a döntések, hanem a rendkívül kedvezőtlen ajánlatokére, s ezek a pénzek azután valahol hiányoznak. Hiányoznak a társadalombiztosításban, a sikertelen álláskeresésekben, a jobb munka hiányában, az oktatásügyben, az egészségügyben”.

A Penta nyilvánosan felszólítja Daniel Lipšicet, hogy nevezze meg azoknak a tranzakcióknak a konkrét eseteit, amelyekben a csoport korrupció segítségével nyert. „És pedig úgy, hogy a privatizáció során nem a legjobb feltételeket kínálta volna, illetve az ő szavaival rendkívül kedvező ajánlatot tett volna, amelynek következtében Szlovákiát több száz millió koronától fosztotta volna meg? – áll az állásfoglalásban.

A Belügyminisztérium a felhívásra küldött válaszlevelében azt írta, nem árulja el a vizsgálat taktikáját a gyanússssított személyek felhívására. „Valamennyi korrupciógyanús ügyet és egyéb bűncselekményt, amely a Gorillában le van írvaa rendőrség vizsgál a Speciális Ügyészség felügyelete alatt. Mindenkinek olyan védelemre van joga, amiylet jónak tart, és akkor, amikor jónak tartja” – áll az állásfoglalásban, amelyet a Belügyminisztérium szóvivője, Grendel Gábor adott. Amint hozzátette, a belügyminiszter, Daniel Lipšic fenntartja minden eddigi kijelentését, amelyeket ennek az ügynek a kapcsán tett.

A sikeres privatizációinakk jegyzékében a Penta az Aero Vodochodyt említi (csehországi privatizáció), amelyben a Penta  a legmagasabb árral nyert (1,2 mld. Cseh koronával többel, mint a konkurens ajánlat), és 2007 januárjában a társaság tulajdonosa lett. A jegyzékben szerepel továbbá a Kassai Repülőtér (privatizációs versenytárgyalás), PPC Energy Group (privatizációs versenytárgyalás) és a Szlovák Nemzeti Felkelés Üzem. Az utolsó említett vállalaltot 2002-ben nyerte el a Penta privatizációs versenytárgyalásban.

SITA, 2012. január 24. nyomán