A köztársasági elnök felmentette a titoktartási kötelezettsége alól a Titkosszolgálat főnökét, Karol Mitríket, egyben a SIS állásfoglalását kérte Jozef Magala volt titkosszolgálati igazgató titoktartási kötelezettség alóli felmentése ügyében.

 

Mitríket és Magalát a Gorilla ügyben szeretnék kihallgatni a nyomozók. „Az államfő döntését eljuttattuk a nyomozónak és a Titkosszolgálat vezetőségének is” – tájékoztatta a SITA hírügynökséget Marek Trubač, a köztársasági elnök szóvivője.

Ivan Gašparovič két nappal ezelőtt kapta meg a nyomozószervek kérelmét a SIS igazgatójának titoktartási kötelezettség alóli felmentésére. Mint azt Trubač akkor elmondta, az államfő az állásfoglalás alapján további információkat kért a nyomozószervektől. “A kérvényben ugyanis nincs meghatározva a titoktartási kötelezettség alóli felmentés célja, terjedelme és határideje, ahogyan azt a Büntető Törvénykönyv és a bizalmas iratok védelméről szóló törvény idevonatkozó előírásai meghatározzák. A nyomozószerveknek címzett levél a köztársasági elnöktől elment tehát, s amint megérkezik a kért információkat tartalmazó válasz, a köztársasági elnök dönt a titkosszolgálati igazgató titoktartási kötelezettsége alóli felmentéséről” – tette hozzá még hétfőn Trubač.

A titkosszolgálat nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy jelenlegi igazgatója, Karol Mitrík felmenti-e titoktartási kötelezettsége alól a SIS volt igazgatóját, Jozef Magalát. „A SIS elvből nem foglal állást olyan üggyel kapcsolatban, amelyben büntetőjogi szervek járnak el” – jelentette ki a SITA hírügynökségnek a titkosszolgálat szóvivője. Ivan Gašparovič most már Magalát nem mentheti fel a titoktartási kötelezettsége alól, mivel az már nem tölt be tisztséget. 2003-ban már történt egy hasonló eset, amikor az ügyészség Vladimír Mitro volt titkosszolgálati igazgató és Ladislav Pittner akkori igazgató felmentését kérte a titoktartási kötelezettségük alól, hogy vallomást tehessenek a SME napilap lehallgatása ügyében. Az akkori köztársasági elnök, Rudolf Schuster hasonló okokból kifolyólag, mint most Gašparovič, csak Pittnert mentette fel a titoktartási kötelezettsége alól, Mitrót nem. A problémát végül a Nemzetbiztonsági Hivatal oldotta meg, amely bejelentette, hogy éppen a Titkosszolgálat jelenlegi igazgatója mentheti fel titoktartási kötelezettsége alól a volt igazgatót, amit végül aztán Pittner Mitróval kapcsolatban meg is tett.

SITA, 2012. január 25. nyomán