Az Elementa cég, amelyen keresztül a Gorilla szerint a pénzek a Penta pénzügyi csoporttól a Nemzeti Vagyonalap Végrehajtó Bizottságába Anna Bubeníkovához (SDKÚ) szivárogtak, nem tett szert nyereségre a gyártócsarnok eladása során, mint ahogyan az a dokumentumban áll.

 

Állítja Bubeníková férje, Roman, aki az Elementa társtulajdonosa volt a Penta későbbi menedzserével, Juraj Šaštinskývel egyetemben. Az Elementából állítólag semmilyen nyeresége nem volt.

Bubeníková másik cége – a Pressburg Properties – olyan dokumentumok másolatát hozta nyilvánosságra, amelyek szerint csak a gyártócsarnok megvétele majd eladása utáni felújításból származott nyeresége. De nem Medzilaborcében, ahogyan az a Gorillában áll. A vágbesztercei gyártócsarnokról van szó. A dokumentumokból az is kitűnik, hogy ezek az üzletek nem kapcsolhatók össze a Pentával. A Markíza TV szerint Róbert Fatuna ügyvéd, aki a Pressburg Properties eladását intézte, 2006-2007 között két ciprusi társaságot is képviselt, amelyek a HM Invest cég részvényeinek többségét birtokolták. A zárszámadásuk szerint 2007-ben a cég elnökségének elnöke Varga Zoltán volt – a Gorillában szereplő lakás tulajdonosa. A cég részvényese a Gorilla egy másik szereplője is – a volt gazdasági miniszter, Jirko Malchárek. A HM tulajdonában van az a ház is, amelyben Malchárek lakik.

Bubeníková azt állítja, hogy férje az interneten lelt rá Faturára. A Penta meg azt üzente, hogy nem működött vele együtt. Fatura a Pressburg Properties és a HM Invest cégek képviseletét csupán véletlennek tartja.

A nyilvánosságra hozott zárszámadás szerint a Pressburg Properties részvényeinek 99 százaléka Bubeník tulajdonában van. Bubeník mellett egyszázalékos társtulajdonos Štefánia Naštická, aki a múltban Pavol Hagyari (független) volt eperjesi főpolgármesterrel vállalkozott együtt.

A Pressburg Properities 2006-ban 141 ezer koronás veszteséget mutatott ki. 2007-ben már bruttó 26,6 , 2008-ban pedig 46,6 millió koronás volt a veszteséga.  A gyártócsarnok eladásán kívül a HB Reavis társaság tanácsadó tevékenységéből is származott nyereség. A csarnokot 18 millió koronáért vették, majd a felújítás után 67 millióért adták el. 2009-ben a társaság 44 millió koronás nyereséget mutatott ki, 2010-ben a nyeresége azonban már jóval kisebb volt – csupán 53 ezer euro.

Bubeník január 11-én még titkolta a Pressburg Propertiesben lévő részesedését. A SME kérdésére, hogy a társtulajdonosa-e, azt válaszolta, hogy alkalmazott és letette a telefont.

A Pressburg Properties által szerzett pénzt Bubeníková szerint a tátralomnici Tatra hotelbe fektették. A szálloda társtulajdonosa a Nemzeti Vagyonalap vezetésének egy másik tagja a Gorilla idején, Jozef Jurica, aki jelenleg az SDKÚ jelöltje a Pozsonyi Hőszolgáltató elnökségében. A Gorilla idejében az ANO jelöltje volt. Tagadja, hogy csúszópénzt szedett volt.

SME, 2012. január 27. nyomán