Az SaS felszólítja a parlament elnökét, Pavol Hrušovskýt (KDH), vonja vissza a pénteki Gorilla elleni tiltakozóakció szervezőivel szemben tett büntetőfeljelentését. „A döntést (…) egyáltalán nem ide valónak tartjuk, ami további konfliktusokat válthat ki” – jelentette ki a liberális párt szóvivője, Tatiana Tóthová.

Az SaS Tóthová szerint tiszteli a szólásszabadságot, a gyülekezési jogot és támogatja a tiltakozás minden erőszakmentes formáját, mivel az az állampolgári állásfoglalás kifejezésének módja. „Becsüljük a polgárok elhatározását, akik nem adták fel lemondóan és kimentek az utcára, hogy harcoljanak a politika megtisztulásáért, nem pedig a saját előnyeikért. Bízunk benne, hogy a nyilvánosság eme nyomása arra kényszeríti a politikusokat, hogy végre cselekedjenek” – reménykednek az SaS-ben.

Az emberek százai, akik pénteken részt vettek a pozsonyi tiltakozóakción, átszakították a parlament köré emelt kordonokat, és egészen a parlament bejárati ajtajáig jutottak, amelyet rendőrök védtek.  A tüntetők a parlament épületét banánokkal és tojásokkal dobálták meg. A rendőrség nem avatkozott közbe. A tüntetők „gyertek ki” és „elegünk van” kiáltásaira a parlamentből senki sem reagált. A tüntetők után rendetlenség, a parlament falára felragasztott plakátok maradtak hátra. A tiltakozóakció szervezője, Lucia Gallová pozitívan értékelte az akciót. Szerinte az emberek megmutatták, hogy van erejük és reményét fejezte ki, hogy a tiltakozóakciók folytatódni fognak.

Aktuality.sk, 2012. január 31. nyomán