Egy héttel az első pozsonyi tiltakozóakció után Szlovákia-szerte több ezer ember tüntetett a Gorilla-iratban leírt korrupciós botrányok ellen. Tüntetés volt Kassán, Zólyomban, Zsolnán, Trencsénben, Nyitrán, Privigyén, Eperjesen és Iglón is.

A tüntetések többnyire békésen zajlottak. Pozsonyban a tiltakozó akció résztvevői a Szlovák Nemzeti Felkelés teréről a felszólalások elhangzása után átvonultak a Kormányhivatal elé, majd később spontán módon a parlament elé is, ahol kisebb incidensek is történtek.

„Már elmennek, hál´istennek“ – sóhajtott fel röviddel este hét előtt a Gorilla-tüntetés arca, Lucia Gallová, aki a hangosbemondón keresztül igyekezett nyugalomra inteni és befejezni a Kormányhivatal előtti tüntetést. Provokátorok egy csoportja felmászott a Kormányhivatal kerítésére, az udvarra petárdákat, banánokat és tojásokat hajigáltak, a rendőröket pedig szidalmazták. A tüntetés hivatalosan a Kormányhivatal előtt ért véget, ám a tüntetők nagy része bejelentés nélkül a parlament elé vonult, ahol már kora délután elhelyezték a kordonokat és kivonultatták a rendőrséget is. A tömeg áttörte a kordonokat, néhányan kockaköveket és köveket is hajigáltak. Az incidensek során a rendőrségi jelentések szerint legkevesebb három rendőr megsérült, négy tüntetőt a rendőrök bevittek. A parlament épületét az előző héthez hasonlóan most is rohamosztagosok védték.

A második Gorilla-tüntetés Pozsonyban délután négy órakor békésen kezdődött a Szlovák Nemzeti Felkelés terén. A nagy hideg ellenére ezúttal még több ember vonult ki az utcára, mint múlt héten, egyes jelentések szerint tízezren is voltak. A szervezők most összehangoltabb munkát végeztek, több tíz önkéntes is segítette a munkájukat.

A téren felszólalók közt ott volt Tom Nicholson újságíró is, akinek a bíróság tegnap a Penta társtulajdonosának, Jaroslav Haščáknak a javaslatára megtiltotta könyve kiadását. Nicholson azt állítja, a könyv ennek ellenére meg fog jelenni. „Ebben biztos vagyok” – mondta.  Nicholson arról beszélt, hogy a gyűlölet helyett az ország iránti szeretetnek kell győznie, és felszólította az embereket, hogy mindenképpen menjenek el választani. Ha nincs is kire szavazniuk, inkább dobjanak üres borítékot az urnába, mint hogy semmibe vegyék a választásokat. Alena Krempaská a tiltakozóakció megváltoztatott követeléseit ismertette. Követeléseik közt van például a Gorilla-irat kivizsgálása és az érintett politikusok lemondása, illetve büntetőeljárás indítása bűnbanda létrehozása címén. „Követeljük a politikai pártok támogatásának és a választási törvénynek a megváltoztatását, hogy a jövőben a minimálisra csökkenjek a korrupció” – olvasta a követeléseket Krempaská.

A szervezők tartanak a lejáratástól, amelyet szerintük a pénzügyi csoport által fizetett bloggerek, kommentelők és volt titkosrendőrök segítségével ellenük terveznek. A szervezők egyelőre még mérlegelik, hogy mi legyen a tüntetések sorsa a továbbiakban. „A folytatásban majd megegyezünk, de szeretnénk minél több embert bevonni” – nyilatkozta Lucia Gallová.

SME, 2012. február 3. nyomán