A régóta készülő könyv a Gorilla-ügyről, amelynek témájától ma egész Szlovákia hangos, s melynek szerzője a kanadai-szlovák újságíró, Tom Nicholson, egyelőre nem kerülhet kiadásra és terjeszteni sem lehet.

A tilalom a Petit Press kiadóra is érvényes. A döntést a Pozsonyi I. Járásbíróság február 2-án hozta.

Az előzetes döntés alapján Tom Nicholson újságíró nem adhatja ki a könyvet és nem közölhet abból részleteket sem nyomtatott formában, sem hangfelvételek vagy videók formájában. A magyarázat egyelőre nem ismeretes. „Úgy gondolom, hogy ezzel a döntéssel inkább maguknak ártanak, mint nekem. A bírósági végzést nem láttam és nem is tudok róla. Tanácskozom majd a jogi képviselőimmel és harcolni fogok az igazságért” – nyilatkozta a hír hallatán Nicholson.

A bíróság a Penta társaság társtulajdonosa, Jaroslav Haščák és jogi képviselői kérésének eleget téve hozta meg a döntést. A TASR értesülését a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivője, Pavol Adamčiak egyelőre nem erősítette meg, mivel az illetékes bíró ma nem dolgozott és az ügyben csak február 6-án tud tájékoztatást adni.

„A szólásszabadság jogába való beavatkozásról van szó, amely azonban bizonyos esetekben alkotmányosan indokolt lehet. A bírósági végzés ismerete nélkül, az íróasztal mellől nem tudom megítélni, hogy a könyv kiadásának átmeneti korlátozása a bíróság részéről indokolt vagy sem, de én is kíváncsi vagyok rá” – nyilatkozta az alkotmányjogász és parlamenti képviselő Radoslav Procházka. (KDH).

Nicholson eredetileg még a márciusi előrehozott választások előtt szerette volna kiadni a könyvet. Ám gondja akadt a kiadóval, mivel az „eredetileg kiszemelt kiadó megijedt”. „Szeretném megmagyarázni az összefüggéseket és a Gorilla keletkezését, mert ami az interneten kering nem az eredeti irat. A fejlődésként megjelölt első részt, az első öt oldalt valaki kitalálta. Az nem a Gorilla része. A könyvben vannak némi pontosítások és magyarázatok is, és szeretnék rámutatni arra, hogy szinte valamennyi szlovákiai csúcspolitikus felelős ezért a problémáért” – nyilatkozta a Pravda napilapnak Nicholson.

Aktualne.sk, 2012. február 3. nyomán