A legerősebb ellenzéki párt, a SMER-SD  elnöke, Robert Fico már jó ideje arra törekszik, hogy a Gorilla-ügyben ne szerepeljen a neve, ő azonban az egyetlen aktív politikus, aki a Vazovova utcai lakásban, a Gorilla-irat szerint, járt.

A legerősebb ellenzéki párt, a SMER-SD  elnöke, Robert Fico már jó ideje arra törekszik, hogy a Gorilla-ügyben ne szerepeljen a neve, ő azonban az egyetlen aktív politikus, aki a Vazovova utcai lakásban, a Gorilla-irat szerint, járt –  jelentette ki a Szlovák Televízió 5 perc múlva 12 c. vasárnapi vitaműsorában a belügyminiszter Daniel Lipšic (KDH). Lipšic hangsúlyozta, hogy a lakásban sem Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS), sem Bugár Béla (Most-Híd), de még Gabriel Palacka sem járt.

„Szilárdan hiszem, és szorítok neki, hogy bégre bátorságot nyerjen és néhány hét után beismerje ezt, mert teljesen egyértelmű, hogy nem csak a Coca-Coláról beszélgettek ott, hanem más dolgokról is” – tette hozzá a miniszter, azzal, hogy Fico az egyik gyanúsított. Lipšic ezért nem is csodálkozik azon, hogy a Smer főnöke kétségbe vonja a nyomozást. A nyomozás részleteit Lipšic nem akarta elárulni. Tájékoztatott azonban arról, hogy teljes ütemben folyik a nyomozás, jelenleg éppen a pénzügyi műveleteket ellenőrzik. „Néhány hét leforgása alatt lesz annyi bizonyíték, hogy a választások után se seperhessék az ügyet a szőnyeg alá” – tette hozzá.

A miniszter reagált a pozsonyi járásbíróság döntésére is, amely megtiltotta a kanadai-szlovák újságíró, Tom Nicholson Gorilláról írt könyvének a kiadását. Lipšic a döntést egy szabad társadalomban képtelenségnek tartja, és szavai szerint így valahova csak az 1989 előtti időkbe térünk vissza. „Ez is azt mutatja, hogy a bíróság megreformálása során jobban oda kell figyelni a határozottabb perszonális reformra” – fejezte be.  Lipšic újfent kiemelte a rendőrség munkáját a pénteki Gorilla-ellenes tüntetés során. „A rendőrség hatalmas türelemről tett tanúságot, amikor eltűrte a szóbeli és fizikai támadásokat is” – tette hozzá. A vízágyút szavai szerint csak az egy szélsőséges csoport ellen vetették be, akik összecsapásokra akarták provokálni a rendőrséget.

SITA, 2012. február 5. nyomán