A Gorilla nem azért lett Gorilla, mert a politikusok vadállatokként viselkednek. Az akciót valószínűleg a lehallgatott lakás tulajdonosának, Varga Zoltánnak a kinézetéről neveztél el Gorillának.

Az egykori kommandós magas, hatalmas ember, és a biztonsági szolgálatban tevékenykedett. Az őrző-védő szolgálat embereit pedig a zsargonban „gorilláknak” is nevezik.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung néhány nappal ezelőtt a botrányról közölt cikkében azt írta, hogy az akciót „az Izraelben kifejlesztett Gorilla nevű technika” alapján nevezték el.  A titkosszolgálati lehallgatás a falon keresztül történik, a lehallgató berendezést a falba fúrt lyukban helyezik el, így a detektorok nem érzékelik. „A technikát valóban Izraelben fejlesztették ki, de nem Gorillának nevezik” – mondta Thomas Havelka, akinek a cége erre a területre szakosodott. Gorilla nevű berendezésről a világhálón sem találni semmilyen információt. Tom Nicholson újságíró is azt nyilatkozta először a . týždeňnek, hogy az akciót a berendezés alapján nevezték el. „Eredetileg ezt mondták, de amikor még egyszer megkérdeztem erről a Titkosszolgálat dolgozóit, akkor kiderült, hogy nem így van.” Az akció fedőnevét szerinte a SIS tisztségviselőjéről nevezték el, akié a lehallgatott lakás volt. „Varga volt az, aki inspirálta őket.” Az ügyön dolgozó rendőrök is azt mondják, hogy a Gorilla Vargáról kapta a nevét.

SME, 2012. február 5. nyomán