A Tom Nicholoson könyvének megjelentetését tiltó bírósági végzést az Aliancia Fair-play a szólásszabadság és az alkotmányos polgári jogok és a nyilvános vitára való jog durva megsértésének tartja.

„Amint a külföldi tapasztalatok is mutatják, példának okáért a Watergate, az újságírók a Gorillához hasonló ügyekben kulcsszerepet játszanak, és a munkájuk nélkül a súlyos gyanúk közül több sohasem került volna kivizsgálásra. Ezért rendkívül fontos, hogy a bíróságok ne avatkozzanak bele aránytalanul a munkájukba” – magyarázta Peter Kunder az Aliancia Far-playből.  Hozzátette még, hogy az előző kivizsgálás nem volt alapos és nem szenteltek neki kellő figyelmet.

„Csak a nyilvánosság érdeklődésének köszönhetően újult meg a nyomozás, és született meg az esély arra, hogy bizonyos információk beigazolódása esetén a nyomozószervek bűncselekményt igazoló bizonyítékokhoz juthatnak és vádat emelhetnek” – hangsúlyozta Kunder. Ezért véleménye szerint fennáll annak a veszélye, hogy a bíróság szóban forgó döntése következtében megtörténhet a lehetséges kritikusok elhallgattatása, de még az igazság keresésének a szabotálása is. „Ennél is jobban aggaszt bennünket azonban az, hogy ez nem csupán a következmény, hanem egyenesen a cél is lehet” – hangsúlyozta.

Branislav Král bíró döntése Kunder szerint mintha Szlovákiában bevezette volna az állam monopóliumát az igazság felett, a publikálás tiltása, még az „értékelő ítéleteké” is pedig a diktátori rendszerek jogértelmezésére emlékeztet. Mint megjegyezte, mivel ez a tiltás csak Tom Nicholsont és a SME kiadót érinti, bár a Gorilla alapján több médium és egyén is közzétesz „értékelő ítéleteket”, a bíróság döntését rendkívül célzatosnak tartják.

„Úgy gondoljuk, hogy nemcsak a korrumpálódott emberek esetleges megbüntetése, hanem magának az igazságnak a megállapítása a nyomozók munkájáról, valamint a csúcspolitikusok és a vállalkozók összefonódásáról társadalmi szempontból olyannyira fontos, hogy a felelősöknek fel kellene oldaniuk minden olyan dokumentumot a titkosítás alól, amelyek a Gorilla akcióval összefüggnek” – hangsúlyozta Kunder.

A választók és a csúcspolitikusok közti bizalom megújításán kívül, amely a demokráciában elengedhetetlen, szerinte ez megakadályozhatná azoknak az embereknek a zaklatását, akik az igazság kiderítésével csak a közérdeket védik, és végeredményben hozzájárulhatna az üggyel esetleg igazságtalanul összefüggésbe hozott emberek jóhírének és becsületének hatékonyabb védelméhez is.

SME, 2012. február 7. nyomán