A Titkosszolgálat állítólagos Gorilla fedőnevű iratát, amely közvetlenül tavaly karácsony előtt jelent meg a világhálón, Kassán könyv formában árusítják.

Tegnap például a Kassán a Štúr utcai bíróság épületében lévő újságosban is kapható volt. A Korzár napilap tegnap délelőtt tizenegy óra tájban látott egy példányt, amelyet pár perccel azelőtt egy nevét elhallgatni kívánó vásárló a bírósági újságosnál vett. „A standon az elárusító azt mondta, ez az utolsó példány” – mondta.

Az amatőr kiadvány 112 oldalas A4-es formátumú egyszerű fűzött kötésű nyomtatvány. Címoldalán a „GORILLA – az első teljes kiadás” cím szerepel.  A második oldalon van az alcím: „Az irat, amely megrengette Szlovákiát”. A kiadvány ára majd 12 euró volt. Az újságosbódé tulajdonosa tagadta, hogy a Gorilla könyvalakú kiadványát árulta volna s az üggyel kapcsolatban többet nem volt hajlandó elárulni. A kiadvány utolsó oldalán kiadóként a Thailek press cég szerepelt. A cégjegyzékben azonban sem az archívumban, sem az aktuális részben ilyen társaság nincs nyilvántartva.

A kerületi bíróság vezetése azt válaszolta, hogy a kiadvány árusításáról az épületében nem tudott. „Az eladott áruért a bérlő és üzemeltető a felelős” – nyilatkozta a Szlovák televíziónak Marcela Gálová bírósági szóvivő.
A Korzár a kiadványt Kassán több más újságosbódéban is kereste, de sehol másutt nem volt, és árusok szerint senki nem is kínálta nekik azt eladásra.

SME, 2012. február 7. nyomán