A Penta pénzügyi csoport központjában tárgyalt az Állami Fejlesztési Alap, amelyen keresztül az állam a vállalkozók támogatására szánt pénzösszeget szétosztja. Az alap szerveit a Penta volt menedzserei uralták, akik még mindig a pénzügyi csoport egyes cégeiben vannak. A Penta azt állítja, nincs semmi köze az alaphoz.

Az Állami Fejlesztési Alap a gazdasági minisztériumban 2006-ban Jirko Malchárek minisztersége alatt létrehozott állami támogatási alapok hálózatába tartozik. A Penta emberei a 2011. szeptemberi rendkívüli közgyűlésen kerültek az alapba.  A tanácskozások a jegyzőkönyv szerint a pozsonyi Digital park 5. emeletén zajlottak, ahol a Penta irodái vannak. A Penta társtulajdonosának bátyját, Miloslav Haščákot, az alap befektetési bizottságának tagjává választották, amely az alapban lévő pénzekről dönt.
„Kizártnak tartom, hogy a mi helyiségeinkben történtek volna a tárgyalások. Az ötödik emeleten nincs is tárgyalótermünk. Van ott egy helyiség, de azt tárgyalóteremnek nem nevezném” – reagált a hírre a Penta szóvivője, Martin Danko. Azt állítja, hogy a volt alkalmazottaik tevékenységéről van szó, ami a Penta tevékenységével semmilyen módon sem függ össze.
A rendkívüli közgyűlés jegyzőkönyve, amelyben helyszínként a pozsonyi Digital Park van meghatározva, megtalálható a Pozsonyi I. Járásbíróság Levéltárában.

„Nem áll érdekünkben részinformációkat közölni az Állami Fejlesztési Alap jelenlegi, múltbeli vagy jövőbeli fejlődéséről.”
Hasonlóképpen reagált az Állami Fejlesztési Alap igazgatótanácsának új tagja, Ján Jerga is, aki a Penta volt befektetési menedzsere és jelenleg is a hozzá tartozó Dôvera Holding felügyelőtanácsában ül. A Penta egy másik volt menedzsere, Pavel Petrík a Quadrica főnöke, amely szerződés alapján megfelelő vállalkozói projekteket keres az alap számára.

A Kis és Középvállalkozások Nemzeti Ügynökségén (NADSME) keresztül az állam 2006 és 2009 között összesen 16,6 millió eurót tett az alapba. További 9,8 millió eurót pedig a magán befektetők juttattak az alapba.
Iveta Radičová kormányfő 2010-ben elismerte, hogy az állam a NADSME fellett már nem bír felügyelettel. Mindenben a magáncégek döntenek. A kormányfő utasítására Juraj Miškov (SaS) gazdasági miniszternek kellett volna a NADSME-n belüli tisztázatlan helyzetet megoldani. De csupán azt sikerült megállapítania, hogy az államnak az alapra semmilyen hatása nincs. A minisztérium tavaly kikérte az Állami Fejlesztési Alap dokumentációját, de az nem volt hajlandó kiadni azt. Radičová szerint Miškovnak cselekednie kell. „ A kormányhatározat értelmében elő kell terjesztenie a helyzet megoldásáról szóló jelentését.”

A rendőrség még mindig vizsgálja a NADSME alapjainak kitunelozásával kapcsolatban felmerült gyanút, még az előző időszakban. Állítólag mintegy 4,5 millió euró képezi sikkasztás tárgyát.  

Állami Fejlesztési Alap
•    2006.6.30-án alakult, célja a kis- és középvállalkozások támogatása a kockázati tőke segítségével
•    az állami támogatásra jogosultakra az alapnak a Quadrica cég (az egykori 3on private equity) ad javaslatot, amelyet tavaly szeptemberben megvásárolt a Penta volt befektetési igazgatója, Vladimír Brodňan
•    a támogatásról a végleges döntést az alap igazgatótanácsa hozza meg
•    az igazgatótanács négy tagja közül ketten közel állnak a Pentához – Ján Jerga mind a mai napig a Pentához tartozó Dôvera Holding felügyelőtanácsának tagja, Juraj Krišťák ügyvéd pedig a múltban egészségügyi piaccal kapcsolatos elemzéseket végzett a Penta számára, a Gorilla fedőnevű állítólagos titkosszolgálati irat szerint Malchárek 2006-ban a Penta utasítására beültette a Szlovák Gázművekbe (SPP)
•    az alap felügyelőtanácsának vezetője októbertől Pavel Petrík, szintén a Penta volt befektetési menedzsere, aki jelenleg is a Penta Fajne nevű társaságának igazgatótanácsi elnöke. Brodňan pedig a Quadrica igazgatótanácsának elnöki székébe ültette be őt.

SME, 2012. február 12. nyomán