Az Írországban élő szlovákoknak nem mindegy milyen sorsra jut a Gorilla-ügy. Követelik a kivizsgálását és a bűnösök megbüntetését. Mi több, levelet küldtek a köztársasági elnöknek és a kormányfőnek is.

A nemrégiben Dublinban szervezett tiltakozóakció megmutatta, az Írországban élő szlovákoknak láthatóan nem közömbös, mi történik a hazájukban. A mai nap folyamán átadták Írország szlovákiai nagykövetének Ivan Gašparovič köztársasági elnöknek és Iveta Radičová (SDKÚ-DS) kormányfőnek címzett levelüket. „Mi, a Szlovák Köztársaság Írországban élő polgárai a „Gorilla Dublin” tüntetésekkel a politikai csúcsvezetés praktikáival és a Szlovákiában uralkodó korrupcióval szembeni elégedetlenségünket és egyet nem értésünket fejezzük ki! Figyelemmel követjük a szlovákiai történéseket, és sokkolóan hatnak ránk a csúcspolitika korrumpálódásáról szóló értesülések!” – áll a levélben, amelyet az Aktuality.sk hírportálhoz is eljuttattak. Emellett követelik a Gorilla-ügy pártatlan kivizsgálását és a konkrét személyekkel szembeni felelősségre vonást: „Ezeknek a személyeknek a legkevésbé sincs erkölcsi joguk az országunk parlamentjében ülni, mint ahogyan a közélet és az államigazgatás semmilyen más kulcsfontosságú tisztségében sem.

Ezen kívül öt pontban megfogalmazták a követeléseiket is, amelyeket a levélben több mint száz Írországban élő szlovák aláírásával is megerősített:

  1. A Gorilla-ügy alapos és átlátható kivizsgálása, amelyet valamennyi bűnös „Gorilla” példás megbüntetése követ és a vagyonuk azonnali zárolása
  2. Független ellenőrző bizottság létrehozása és a működésképtelen jogrendszert újra cserélése
  3. A már régóta törvényesen és szabályosan megválasztott főügyész azonnali kinevezése
  4. A képviselői mentelmi jog teljes megszüntetése
  5. A választási törvény megváltoztatása a parlamenti képviselők közvetlen választására.

Aktuality.sk, 2012. február 15. nyomán
{iarelatednews articleid=”172″}