Hogy is van ez Igor Matovič és jelöltjeinek a volt pentás Jozef Špirkóval való összefonódásával, akit a Gorilla-ügyirat többször is említ? Mikor és milyen gyakran találkozott Špirko Matovičcsal?

Ki az, aki valóban jó kapcsolatban van vele? Minderről Igor Matovičcsal az Aktuality.sk szerkesztősége beszélgetett.
– Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek listájának összeállításában állítólag Jozef Špirko, a Penta volt partnere és a Foglalkoztatók Országos Szövetségének alelnöke is segített. Igaz ez?
Igen és ez nem titok. Az OKS nagy rajongója, az előző választási programjukat is ő csinálta, tanácsokkal látta el őket a kampányt illetően, és anyagilag támogatta is azt. Az OKS listánkon való indulásával Špirko úr felajánlkozott, hogy a programunk gazdasági részének tanácsadója lesz, amelynek kidolgozása az OKS feladata volt.

A választási listára négy jelölt, némely források  szerint hat, Špirko javaslatára került fel. Kik azok? Azt beszélik, hogy Eugen Korda is közéjük tartozik.
– Igen, Eugen Korda úr, mint köztiszteletben álló újságíró megszólítását Špirko úr kezdeményezte, ezt követően még Štefan Hríb úr is beszélt vele. Ma Korda úr már nincs a listánkon, miután felszólítottam a hazugságvizsgálaton való részvételre, ő is távozott a listáról.  Špirko úr a többiekhez hasonlóan adhatott javaslatokat olyan emberekre, akiket becsületes és jó jelölteknek tartott. De nem volt semmilyen hatásköre bárkit is a listára juttatni. Minden egyes emberről megegyezés alapján döntöttünk az OKS-szel, a KDS-szel és a függetlenekkel. Nincs pontos jegyzékem valamennyi tippről, mert összesen mintegy 500 emberre érkezett javaslat. A javaslatok megtétele azonban csak az első lépés volt, a jelöltekkel való beszélgetések voltak a fontosak és a helyezésükről való szavazás, amit senki sem tudott befolyásolni.

Špirkót a Gorilla a Penta embereként említi, aki befolyással van a politikusokra. Ez nem zavarta Önt?
– Akkor, amikor az OKS együttműködött Špirko úrral a programunk egy részének kidolgozásában, a Gorilla még nem volt nyilvánosan ismert.  Természetesen a nyilvánosságra kerülése után elgondolkodtam Špirko úr tevékenysége fölött, és őszintén megvallom semmilyen befolyásolásra irányuló igyekezetet vagy valamilyen emberek bejuttatását nem tapasztaltam a részéről. Ezért az OKS-nek Špirko urat nem róttam fel.

Hányszor találkozott vele? Miről tárgyaltak?
– Körülbelül 5-6 alkalommal. Mindig nyilvánosan egy étteremben vagy az OKS és KDS vezetése, illetve Mojžiš vagy Hríb urak jelenlétében a týždeň szerkesztőségéből.

Ki ismertette Önöket össze?
– Špirko úrral körülbelül egy évvel ezelőtt találkoztam először, amikor a Foglalkoztatók Országos Szövetségéből egy beszélgetésre hívtak az adó- és járulékreformmal, illetve a munka törvénykönyvével és a munkanélküliséggel kapcsolatban.

Mikor találkozott vele utoljára?
– Valamikor november és december fordulóján azon a találkozón, amelyen az OKS és Špirko úr bemutatták a program tervezetének javaslatát. Az Alojz Hlinával való összetűzésük után azonban Špirko úr távozott. Azóta nem találkoztam vele. Csak most szombaton jelezte, hogy eljönne a jelöltekkel való találkozóra, hogy válaszoljon a kérdéseikre.

Támogatja pénzzel az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek kampányát?
– Nem. Az ő kedvenc pártja az OKS volt, amelynek a múlt választások során anyagilag támogatta a kampányát. Nekünk nem tett ilyen ajánlatot, és mi sem kértünk tőle semmilyen pénztámogatást, nem is fogadtuk volna el. Tudatosítjuk, hogy a politikai pártok által vétett legnagyobb hiba, hogy valamilyen támogatótól pénzt vesznek el, és aztán örökre a lekötelezettjei lesznek. Mi a szabadságunkat és a függetlenségünket többre becsüljük annál, mint sem hogy elveszítsük azt valamilyen anyagi támogatás miatt. Ezért aztán jelentősen kisebb is a kampányunk, mint más pártoké, de jobb érzéssel élünk.

Az Önök mozgalmához közel álló forrásaink szerint, Špirko úr a mozgalmukon keresztül szeretné befolyásolni a törvényhozást – a szociális és egészségügy terén elfogadandó törvényeket és a Munka Törvénykönyvét. Tud Ön erről?
– Ilyen igyekezetet sohasem észleletem. Az OKS-szes urakkal együtt elment Špirko úr is. Vannak azonban olyan megsértődött urak, akik a hazugságvizsgálattól való félelmükben elmentek a listánkról, és nagyon valószínű, hogy most különböző téveszméket terjesztenek, azzal a céllal, hogy ártsanak nekünk. Megismétlem, az OKS távozásával, távozott Špirko úr is. Másrészt viszont soha sem engedném meg senkinek, hogy bármilyen módon befolyásolja a képviselőink szabad szavazását. Utoljára ilyen igyekezettel a lízingről való szavazás során találkoztam. Odajött hozzám egy úr azzal, hogy összegyűjtött kétszáz aláírást a mozgalmunk létrejötte érdekében, és most ennek fejében nem mérlegelnénk-e, hogy a lízing megváltoztatásáról szóló törvényről való szavazás során így és így fogunk szavazni. Azt mondtam neki, hogy nagyon szépen köszönöm az aláírásokat, de a meggyőződésünk és a lelkiismeretünk szerint fogunk szavazni. És így is történt.

A Špirkóval való együttműködés nem ellenkezik az Önök által hirdetett politikával?
– Nem értem miben ellenkezne. Megismétlem – amikor Špirko úr segített a programunk egy részének elkészítésében, a Gorilla még nem volt ismert. Azt mondta, hogy már nem tevékenykedik a Pentában. A Foglalkoztatók Országos Szövetségének sok éves alelnöke és elismert szakember. Az OKS és a KDS emberei és a független újságíró Mojžiš és Hríb is egyetértettek vele. Mindnyájan tegeződtek vele, és jó emberként, a barátjukként mutatták be. A legkisebb okom sem volt az együttműködés akadályozására.
Radovan Bránik a blogjában magyarázza, miért ment el a választási listáról: „Nagyon nehéz annak a férfinak az arcát nézni, aki valamennyi jelölt előtt eltitkolta, hogy a választási programunk eredeti változatát egy olyan ember írta, akinek a neve gyakrabban szerepel a

Gorillában, mint Vladimír Palkóé.” Mit gondol erről?
– Bránik úrral kapcsolatban két hónappal ezelőtt egy olyan mailt kaptam, hogy az volt a feladata, hogy beszivárogjon a választási listánkra, hogy aztán a kulcsfontosságú pillanatban ártson nekünk. Akkor ez az információ az egyik fülemen be, a másikon ki. Bránik úr időközben a barátnőjét beültette egyenesen a választási csapatba, és elintézte, hogy a legérzékenyebb adatokat kezelje – a támogatóink mailjeit. Amikor megtörtént a hazugságvizsgálat körüli földrengés, majd ezt követően az OKS és a KDS tagjainak távozása, elárasztotta a listánkon lévő embereket a hasonló mondatokat tartalmazó lehangoló mailjeivel: „Térdre estünk… térdre estetek. Egy hét alatt térdre estünk…” Ha egy értelmes ember mindezt összerakja, megérti, hogy Bránik úr megérdemli a jutalmát a végzett munkájáért. Szerencsére az OKS és a KDS tagjain kívül senkit sem sikerült meggyőznie a listánkról való távozásról, bár nagyon igyekezett. És ami a fő, a Špirko úrról szóló információk bárkinek a rendelkezésére álltak, aki rákérdezett. Két héttel ezelőtt volt egy beszélgetésem két újságíróval, és mindketten ugyanazt kérdezték, de a választ meg sem jelentették, mert valószínűleg nem tartották elég érdekesnek. Sohasem volt bármiféle tisztességtelenségről tanúskodó érzésem, ha azt az embert, akivel az OKS együttműködött, ennyi ember jóváhagyta.  Korda úrral videókat is készítettünk azokról a találkozóinkról, ahol Špirko úr is jelen volt, hogy a választásokra való felkészülés dokumentálva legyen. Senki sem igyekezett eltitkolni azt, ahogyan azt Bránik úr álmodta.

Ön tehát egyáltalán nem hibázott, ellenkezőleg beismerte, hogy néhányszor találkozott Špirkóval, a választások témájában is. Vannak még közös ügyeik?
– Nincsenek, mint mondtam, felajánlotta, hogy segít az OKS-nek a programunk gazdasági részének elkészítésében, akinek ez a feladata volt. Ezt megtette és azóta, ha jól tudom, semmi máshoz nem volt köze. Engem csak az eredmény érdekel, hogy jó legyen a programunk, és ezen a téren az OKS jó munkát végzett. Bár az elkészítése után a jelöltjeink még csiszoltak rajta egy kicsit, de az alap, amit az OKS elkészített, rendben volt és most nagyon jó minőségű programunk van. Nem találtam benne semmit sem, ami a pénzügyi csoportoknak kedvezne, és így kell rá tekinteni.

Nem gondolja, hogy árthat Önöknek az ilyen összefonódás, most amikor a Gorilla-ügyben vizsgálat folyik?
– Nem gondolom. Az emberek nem hülyék, ki tudják értékelni a helyzetet. Természetesen értem, hogy más pártok most erőnek erejével bemocskolnának bennünket a helyzet felnagyításával, de ha az emberek elolvassák legalább ezt a beszélgetést, tudni fogják, hogy semmiben sem vétettünk. Bár zord pillanatokat éltünk meg, de megmaradt a független személyiségekkel teli választási listánk, most már az OKS és a KDS tagjai és azok emberei nélkül.

Aktuality.sk, 2012. február 14. nyomán