Dzurinda mondjon le – tanácsolják a politikai kampánytanácsadók az SDKÚ-nak, akár ilyen röviddel a választások előtt is.

 

Választási kampánytanácsadással foglalkozik és Mikuláš Dzurinda szóvivője és tanácsadója volt annak első kormánya idején, illetve a Szlovák Demokratikus Baloldalé 2010-ben a kampány első fázisában. Martin Lengyel később Viktor Juščenkónak is adott tanácsokat az ukrajnai választási sikere előtt. Volt főnökének most azt tanácsolná, hogy mondjon le. „Egyrészt megértem Dzurindát, mert több jót tett az SDKÚ-val, mint rosszat.” Úgy látja, hogy a párt helyzete már nehezen fordítható vissza, és szerinte nagyon gyenge eredmény vár rá.

„Én az egész vezetéssel együtt lemondanék, és térden állva kérném Iveta Radičovát, hogy legalább egy évre vegye át a párt vezetését. Ez alatt az egy év alatt a párt megújulna, és újra tényező lehetne” – tanácsolná ma az SDKÚ-nak.

Hasonlóképpen látja a helyzetet Petr Robejšek Németországban élő elemző és politikai tanácsadó. „A párt helyzete nem jó. De ha létezik valaki, akinek van befolyása és elismertsége – és nem is kell csúcspolitikusnak lennie – a csere nem gond még néhány héttel a választások előtt sem.”
A párt így megmutatná, hogy megpróbált megtisztulni. „Bár ezzel nagyon nem segít neki, de ha marad, akkor még csak többet árt” – magyarázza az elemző. Robejšek azt mondja, a Gorilla-ügy bekerült a német médiába is, mégpedig olyan értelemben, hogy az ügy Dzurinda pártját érinti.

SME, 2012. február 15. nyomán