Az SaS parlamenti képviselője és a párt listájának eddigi 16-os számú jelöltje, Somogyi Szilárd nem indul a márciusi előrehozott parlamenti választásokon a választópolgárok bizalmáért. Mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szakított Richard Sulík pártjával az értékrendbeli különbségek miatt.

Somogyi kedden kijelentette, hogy a magánvagyon nagyságát korlátozni kellene, és minden embernek csak annyi javat kellene birtokolnia, amennyi a személyi szükségletei kielégítésére elegendő. Meggyőződése ugyanis, hogy az emberek génjeiben kódolva van a kapzsiság, ezért el kell távolítani az érvényesüléséhez a feltételeket. Elismerte, hogy ez a nézet, amellyel az SaS nem ért egyet, szerepet játszott a távozásában. Sulíknak – szavai szerint – átadott egy levelet, amelyben lemond a jelöléséről. Ám mint elmondta, már kedden is szó esett köztük erről, állítólag felszabadult hangnemben.

A nagytőke kapzsiságáról beszél
„Saját döntésem alapján az SaS hatása nélkül jutottam el idáig. Eltávolodtam az SaS által képviselt eszméktől, ezért úgy gondolom, hogy a legjobb megoldás az lesz, ha nem leszek a kollégáim terhére” – tette hozzá Somogyi.
A képviselő elismerte, megszűnt hinni a piac láthatatlan kezében, amely az állam beavatkozása nélkül mindent megold. „Kezdek nem hinni a gazdasági növekedésben, amely csak egy szűk réteg számára biztosít hasznot. Az értékrendbeli különbség megmutatkozott már az elmúlt napok során történt sajtóbeli megnyilvánulásaimban is, amelyek mellett most is kiállok, bár megengedem, hogy némely kijelentésemet nem szerencsésen vagy kevésbé hangsúlyosan fogalmaztam is meg” – jegyezte meg a honlap számára készült említett beszélgetés margójára.
Somogyinak meggyőződése, hogy Szlovákia lejáratásának fő oka a nagytőke kapzsisága, amely a szlovákiai ipar tönkretétele után folyamatosan visszaél a helyzetével és korrupciós viselkedésével eltömíti a demokrácia ütőereit Szlovákiában.

A párt állítólag nem kényszerítette, hogy távozzon
Arra a kérdésre, miért a beszélgetés közzététele után került sor a távozására, nem pedig később, ha az értékrendjeik már korábban eltávolodtak egymástól, azt felelte, éppen a véleménye közzétételével konkretizálódott a közte és az SaS közti nézetbeli különbség. Biztosított azonban arról, a liberális párt részéről senki sem utalt arra, hogy távoznia kellene a pártból. Elismerte, hogy a beszélgetés vitát gerjesztett a párton belül, ami meggyőzte őt arról, hogy a köztük lévő eszmei különbségek rövid távon áthághatatlanok.

SME 2012. február 15. nyomán

{iarelatednews articleid=”200″}