Dobroslav Trnka helyettes főügyész a múltban a Gorilla-ügy kivizsgálásának leállítását sürgette. S tette mindezt akkor, amikor a parlamentben az új főügyészi posztért folytatott küzdelem közte és Jozef Čentéš között a csúcsához közeledett.

Az erről tanúskodó, 2011. április 12-ei utasítása a SME napilapnak is a birtokában van, amelyben Trnka azt tanácsolta a katonai ügyészségnek, hogy állítsa le az ügyet.  „Anélkül, hogy utasítani akarnám Önöket arra, milyen módon döntsenek a szóban forgó ügyben, csupán felhívom a figyelmüket, hogy tanulmányozzák át a Büntető Törvénykönyvnek a büntető eljárások megszüntetéséről szóló rendelkezéseit.”

A nyomozás kronológiája:
•    2007. május: a rendőrök megszüntették az ügyben a 2006-os képviselővásárlás címén indított eljárást. A Titkosszolgálat főnöke, Ladislav Pittner nem adott ki információkat a Gorillából.
•    2009. július: az ügyet a kivizsgálás után újra lezárták. Az iratot Tom Nicholson adta át a rendőrségnek.
•    2010. január: a rendőrség lezárta az Elementa cég ügyében indított ellenőrzést, anélkül, hogy nyomozást indítottak volna az ügyben.
•    2011. augusztus: a katonai ügyészség megszüntette a további eljárást, mivel a Titkosszolgálat nem volt hajlandó együttműködni.

A katonai ügyészség a Gorilla-ügyben a Titkosszolgálat tisztjeivel szemben felmerült gyanút felügyelte, amely szerint azok állítólag kereskedtek az irattal. Trnka azonban úgy vélte, a nyomozás törvényellenes. A múltban ugyanis a speciális ügyészség a képviselővásárlás keretében már végzett ellenőrzést a Gorillában felmerült gyanú ügyében. „Bizonyíthatatlan és igazolhatatlan, talán titkosszolgálati játék ügyében nyomozunk, és kíváncsi vagyok, melyik ügyész adja majd ehhez a nevét” – írta akkor Trnka. Azzal is érvelt, hogy „olyasvalaminek a  fiktív feljegyzéseiről van szó, ami nem is létezik, vagy pedig azon személyek esetleges zsarolásának a céljával hozták létre, akik a feljegyzésekben szerepelnek”.

Trnkához hasonló módon reagáltak a Gorillára annak nyilvánosságra kerülése után a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosának, Jaroslav Haščáknak a jogászai is, aki az ügy egyik főszereplője.

Trnka a szerdai nap folyamán nem akart az említett utasításához magyarázatot fűzni. Az ügyészség sem akar nyilatkozni, amelynek az ügy kivizsgálása akkoriban a feladata volt. Azt állítja, hogy a felettesei utasítására hallgat az ügyről.
Az utasításból az is kiderül, hogy Trnka a nyomozásról csak véletlenül, Tom Nicholsonnak a .týždeňben megjelent cikkéből  szerzett tudomást. A keddi nap folyamán Trnka a SME napilapnak megerősítette, hogy ugyanabban az időben érkezett egy beadvány az ügyészségre a nyomozás ellenőrzése ügyében, amelyet a Titkosszolgálat volt tisztje, Peter Holúbek írt alá, aki állítólag a Gorilla-irat szerzője.

SME, 2012. február 15. nyomán

{iarelatednews articleid=”47,99″}