A Penta pénzügyi csoporthoz tartozó Privatbanka megkerülte a piszkos pénzek mosásáról szóló törvényt. Következik a pénzügyi rendőrség ellenőrzésének eredményeiből, amelyeket a belügyminisztérium az infótörvény alapján adott ki a SME szerkesztőségének.

Ezekről az ügyletekről beszélt tíz nappal ezelőtt Daniel Lipšic belügyminiszter. Az ellenőrzés megállapította, hogy a bank 248 gyanús kereskedelmi műveletben egyáltalán nem vizsgálta meg a céljukat és nem jelentette azt a pénzügyi rendőrségnek sem, amit a törvény a nem szokványos átutalások esetében előír.

„Az ellenőrzés során nem lehetett megállapítani, minek az alapján azonosították a szóban forgó 248 kereskedelmi esetet szokványosnak. Az üzletek értékeléséről nem készült semmilyen írásos feljegyzés sem” – áll a döntésben.

Az eljárás jogosságát a bank az ellenőrzés szerint semmilyen „megbízhatóan ellenőrizhető módon” nem bizonyította. A 2009 januárjától 2011 márciuságig terjedő időszak ellenőrzésének eredményét Daniel Lipšic belügyminiszter jelentette be tíz nappal ezelőtt. „Nagyon csodálkoznának, hogy milyen összegekről és emberekről volt szó.” A gyanús átutalások fél milliárd koronás összeget tettek ki. Az ellenőrzés 15 ezer euró feletti készpénzbetétekre és kivételekre irányult. A bank a piszkos pénzek mosásának gyanúját tagadta. Azzal védekezik, hogy a pénzügyi rendőrségnek csak öt esetben voltak konkrét kifogásai.

„Négy esetben formális jellegű hiányosságokról volt szó. Egy 100 ezer eurós kereskedelmi műveletet pedig nem szokványosnak értékelt az egység” – reagált a bank szóvivője, Milan Ondrej. A bank 15 ezer eurós büntetést kapott.

Az ellenőrzés összegzéséből következik, hogy az említett öt esetet a pénzügyi rendőrség további konkrét törvénysértésnek értékelte. A 248 művelet a döntés mellékletét képezi, amelyet a minisztérium azonban nem bocsátott rendelkezésre. Az Ondrej által említett öt esetet a protokoll ismerteti. Többnyire ismeretlen külföldi cégekről van szó, amelyeknek nincs elérhetőségük.

SME, 2012. február 17. nyomán