A falba befúrunk egy speciális foglalatot, beleszúrunk egy tűt és bekapcsoljuk a lehallgatást. Így jellemzi annak a lehallgató berendezésnek a felszerelését Thomas Havelka az odpočúvanie.sk cégből, amellyel A Gorilla-ügy állítólagos konspirációs lakását lehallgatták.

„Megtalálni nem lehet, műanyagból van, kisugárzása nincs, és csak nagyon gyenge impulzusokat bocsát ki” – magyarázza Havelka, miközben óvatosan kiemeli a készüléket a tokjából.
A mikrofon a környező szobák zaját is rögzíti, elég, ha nyitva van az ajtó. A berendezés, amelynek köszönhetően a Gorilla-ügy megszületett, egy gramofonhoz hasonlít. Az érzékeny tű, amelyet a falba fúrt nyílásba raknak, reagál a környező szobákban lévő vibrálásokra. A huzal másik végén a hang a feljátszó berendezésben rögzül. „Ennek köszönhetően, tényleg jól hallható minden” – mondja Havelka . A lehallgató berendezés mintegy tízezer dollárba kerül. „A jelenleg forgalomban lévő érzékelőkkel nem szűrhető ki” – ecseteli Havelka a műanyagból és optikai kábellel ellátott üvegből készült berendezés előnyeit, amely a klasszikus poloskákkal ellentétben nem sugároz semmilyen jeleket. Csak egy falra felszerelt zavaró generátor védi.
Havelka a Sme szerkesztőségébe egy zacskó poloskát és lehallgató berendezést hozott mutatóba, inggombalakú kamerát, és a legkorszerűbb lehallgató berendezést, amelyet az izraeli titkosszolgálat, a Mossad fejlesztett ki. A cseh szakember nem árusítja ezeket a berendezéseket, ellenkezőleg védelmet kínál ügyfeleinek a lehallgatás ellen. A bankokban, vállalkozóknál vagy képviselőknél lehallgató berendezések után kutat, és védelmet is kínál ellenük. Egy 45 négyzetméternyi nagyságú ülésterem ellenőrzése mintegy 45 ezer cseh koronába kerül. Televízió készülékekben, DVD-kben is találtak már lehallgató berendezéseket, mint mondja, bármilyen elektromos készülék megfelel erre a célra, akár a gyorsforraló kancsó is.
A legolcsóbb poloskák pár euróba kerülnek. Nemrégiben robbant ki nálunk a mobiltelefonok lehallgatási botránya is. Havelka szerint a legegyszerűbben osztrák SIM-kártya használatával védekezhetünk ellene.

SME, 2012. február. 21 nyomán