A Gorilla-tüntetések szervezői alkotmányellenesnek tartják a március 10-ére meghirdetett előrehozott parlamenti választásokat. Felszólítják ezért a parlamenti képviselőket, hogy állítsák le azokat. Szlovákia-szerte már több Gorilla-ellenes tüntetés zajlott, és a szervezők folytatni szeretnék azokat.

A köztársasági elnököt arra kérik, hogy ezt követően valakit bízzon meg a kormányalakítással, ahogyan azt az Alkotmány elrendeli. „És az ország helyzetére és a botrányokra való tekintettel követeljük, hogy az hivatalnokkormány legyen” – nyilatkozta besztercebányai sajtótájékoztatóján a tüntetések szervezőinek egyike, Peter Karailiev.

„A kormány bukását nem kellett volna előrehozott választásoknak követniük, mivel a képviselők mandátumai továbbra is érvényesek, és az alkotmány nem írja elő, hogy a parlament köteles szüneteltetni az üléseit. Az alkotmány szerinti helyes eljárás, hogy a köztársasági elnöknek valakit meg kellett volna bíznia a kormányalakítással, amelynek bizalmat kellett volna kérnie a parlamenttől” – magyarázta Karailiev.

Lucia Gallová szervező elmondása szerint kedden (február 21-én) sor került a nyitrai, zsolnai, pozsonyi, poprádi és besztercebányai tüntetésszervezők képviselőinek országos találkozójára, amelynek döntéseit szerdai sajtótájékoztatójukon ismertették. A szervezők folytatni fogják a tüntetéseket. Valamennyi tüntetésen aláírásgyűjtést is folytatnak majd, hogy a köztársasági elnök kihirdethesse a referendumról szóló népszavazást – nyilatkozta Janka Leitnerová, a szervezők egyike. A referendum témája a népszavazás érvényességéhez szükséges részvételi arány csökkentése lesz – amiről jelenleg még a jogászok tanácskoznak. „Hogy a népszavazás a közvetlen demokrácia eszköze legyen” – tette hozzá Leitnerová.

Gallová tájékoztatott arról, hogy pénteken (február 24-én) Pozsonyban lesz tüntetés és jövő szerdán (február 29-én) Besztercebányában is. Az össz-szlovákiai tüntetések március 2-án és a választások előtt egy nappal, március 9-én valósulnak majd meg.

A Gorilla-tüntetések besztercebányai szervezőinek egy része, azaz a tüntetés eredeti kezdeményezői a besztercebányai sajtótájékoztatójukon ismertették a Polgári felhívás 2012 dokumentumot. Ők ugyanis más utat választották, és más városok, pl. Zsolna, Túrócszentrmárton vagy Zólyom tüntetésszervezői is csatlakoztak hozzájuk. „Mivel nem értünk egyet minden lépéssel, amit a szervezők ez idáig megtettek, ezért a saját út mellett döntöttünk és elkészítettük a Polgári felhívás 2012-t. Ennek a polgári felhívásnak a segítségével szeretnénk megállapítani a közvélemény valós érdeklődését a társadalmi változás iránt” – nyilatkozta a médiának a Polgárok 2012 kezdeményezés szóvivője, Filip Roháček. Ők már nem szerveznek több tüntetést, a párbeszéd útját választották.
Leitnerová erre úgy reagált, hogy ezek a szervezők is az igazságos társadalomra szólítanak fel, a céljaik tehát közösek. „Ami elválaszt bennünket, hogy ők be szeretnék vezetni a korrupcióellenes minimumot, párbeszédet akarnak a politikusokkal, és a bűnösök megbüntetését kérik a politikusoktól. Mi talán már nem ebben látjuk az utat” – magyarázta Leitnerová.

TASR, 2012. február 22. nyomán