A Penta ellentámadásba lendült. Pénteken egy újabb anyagot hozott nyilvánosságra, amelyben a Gorilla-ügyre reagál. A 127 oldalas dokumentum részletesen elemez minden egyes tranzakciót, amelyet a Gorilla említ.

A pénzügyi csoport jogászainak elemzése tehát terjedelmesebb, mint maga a Gorilla-irat. „A tényleges információk alapján a Gorilla több idézete hamis, több pedig az időzítés szempontjából logikailag ellenkezik” – áll az elemzésben például a Szlovák Villamos Művek privatizációjával összefüggésben.

Első ízben a pénzügyi csoport társtulajdonosa, Jaroslav Haščák is állást foglalt az ügyben. A Titkosszolgálat állítólagos irata véleménye szerint az ismert tények, kitalációk és valószínűleg nem törvényes lehallgatásokból szerzett információk keveréke. Kizártnak tartja azonban, hogy a lehallgatása a Vazov utcai pozsonyi lakásban történt volna.  „Abban a lakásban kétszer voltam életemben” – nyilatkozta. Tagadta azt is, hogy ott bármilyen politikussal vagy magas rangú köztisztviselővel találkozott volna, és azt állítja a dokumentumban felmerült összes korrupciós gyanú hamis. Hogy ki az irat szerzője Haščák nem tudja, azt sem, hogy ki tette azt közzé.

A nyilvánosságra hozott elemzésben a Penta jogászai a pozsonyi reptér elindított, de be nem fejezett privatizációjával összefüggésben azt állítják, hogy a Meinl Capital Advisor AG privatizációs tanácsadót transzparens módon, még a Gorillában idézett időpont előtt kiválasztották. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a Two One érdekcsoport, amelynek a részét képezték, ajánlotta a legmagasabb árat. A másik pályázó ajánlatát a dokumentum alapján mintegy 1,2 milliárd koronával szárnyalták túl.
A Penta jogászai szerint, a Gorilla több, GovCo-val, a jelenlegi Atomleszerelési Társasággal kapcsolatos idézete sem igaz. Sőt, véleményük szerint semmi sem utal arra, hogy Jaroslav Haščáknak, illetve a Pentának  bármilyen érdeke fűződne a GovCo bármilyen információs rendszerének megszerzéséhez, mivel a Penta nem is volt részvényes és semmilyen vagyoni összefonódásban nem állt a GovCo-val.

Az elemzést a Penta jogászai több mint egy hónapig készítették, „Nyilvánvaló, hogy az előkészítése során jogi képviselőink kapcsolatba léptek a közintézményekkel, hogy a törvény értelmében információkat kérjenek tőlük” – tette hozzá Danko.
Röviddel az ügy kirobbanása után a Penta kitalációnak minősítette a Gorilla-iratot. Később egy dokumentumot készített, amelyben a Gorillában említett privatizáció lefolyását elemezte. A jogászai több oldalas dokumentumot készítettek arról is, hogy szerintük mely törvények sérültek a lehallgatásokkal összefüggésben , és miért megengedhetetlen ez alapján a kivizsgálásuk. Néhány héttel ezelőtt Haščáknak sikerült elérnie, hogy a bíróság előzetes rendelkezésével leállították Tom Nicholson kanadai-szlovák újságíró Gorilla-ügyről szóló könyvének kiadását is.

A Aktualne.sk, 2012. február 24. nyomán