„Mit álldogál ott, a buszmegállóban? Csatlakozzon hozzánk! Igen, neked beszélek, ott, abban a zöld kabátban” – kiabál egy kopasz férfi a hangosbemondóba a tüntetők felvonulása közben a Kollár térről a KDH székháza felé menet.

Pozsonyban ez már az ötödik Gorilla-ellenes tüntetés. A köztársasági elnöki palota előtt délután négy órától tiltakoztak az emberek százai, majd hat óra után átvonultak a KDH Bajkál utcai székháza elé.

A rendőrség a köztársasági elnöki palotát vaskordonokkal vette körül. A szervezők azt ismételgették, hogy ragaszkodnak az előrehozott választások megszüntetéséhez és a hivatalnokkormány felállításához. A szervezők közül főleg Ľubica Lehotská szólt az összegyűlt tiltakozókhoz, akik között sem Peter Pčolinskýt, sem pedig Lucia Gallovát nem lehetett látni. „Lucia Gallová Prágában van, ma éjjel érkezik haza” – magyarázza mailüzenetében Pčolinský, aki éppen Kelet-Szlovákiába ment a hétéves lányát meglátogatni.

Az emelvény mellett néhány csomag vécépapír is várakozott, a tiltakozóakció résztvevői ugyanis az interneten jelezték, hogy a köztársasági elnöki palotára dobálják azt. A szónokok közt volt Peci Uherčík zenész is. „Nem is ismerem a szervezőket, senkit sem konkrétan, de megszólított a politikamentességük.” A tömegből több ember is szót kapott a mikrofonnál. Röviddel négy óra előtt mintegy ötven embernek 99% ellenes szórólapokat osztottak szét. A tömegben fiatal diáklányok egy része a párt ellenes szórólapokat osztogatott: „Nem akarunk további gorillákat. A 99% csaló milliárdosok projektje” felirattal, mások meg öntapadós banán köztársaságos matricákat osztogattak: „Én az embereket választom. És te?” felirattal. A diáklányok nem voltak hajlandók nyilatkozni a Sme napilapnak, mondván, hogy megtiltották nekik ezt.

A szélsőségesek nagy része még hat óra előtt elhagyta a tüntetést. „Autókkal Nagyszombatba megyünk” – mondta az egyik diák, összetekert transzparenst cipelve a hóna alatt. Mint mondta, saját meggyőződéséből vett részt a tüntetésen. A többi tüntető megindult az Amerikai tér felé. Út közben csatlakoztak hozzájuk Marián Kotleba Naše Slovensko pártjának képviselői is, akik az újságukat osztogatták a tömegben.

A tüntetők egy része egészen a KDH Bajkál utcai székházáig vonult, amelyet kivezényelt rohamosztagosok védtek. Miután a tüntetők nem engedelmeskedtek a rendőrök felszólításainak, hogy széledjenek szét, az a veszély fenyegetett, hogy a rendőrség kiszorítja őket az épület előtti parkolóból. A tüntetés szervezők általi hivatalos bevégzése után már csak a legkitartóbb tüntetők maradtak a KDH székháza előtt, akik a rendőrök felsorakozására úgy reagáltak, hogy leültek a földre. Végül aztán az ott maradott tüntetők is elvonultak a KDH épülete elől a közelben lévő SaS székháza elé. Az SaS vezetése, Richard Sulík, Ľubomír Galko, Martin Poliačik és Jozef Mihál kijöttek hozzájuk az épületből és meghallgatták őket.

František Peczár a pozsonyi rendőrség szóvivője megerősítette, hogy a KDH székháza elöl a rendőrség két tüntetőt előállított, mivel azok nem engedelmeskedtek a rendőrségi felszólításnak. A rendőrségi szóvivő szerint az SaS épülete előtt mintegy 400 tüntető gyűlt össze.

SME, 2012. február 2. nyomán