Daniel Lipšic (KDH) belügyminiszter azt állítja, hogy a Penta 15 milliárd koronával (mintegy 498 millió euró) rövidítette meg az országot. Úgy tűnik, Lipšic nem hagy fel a Penta pénzügyi csoport elleni küzdelemmel.

Ezúttal a Kombinált Ciklusú Erőművek (PPC) privatizációt támadta meg. A pénzügyi csoport a miniszter szerint két milliárd koronáért jutott a PPC-hez. „Az állam 12-17 milliárd koronás nyereséget garantált a kombinált ciklusú erőművek esetében, miközben csupán kétmilliárdét adta azt el” – nyilatkozta Lipšic. Ezért aztán beadvánnyal élt, amelyben a PPC privatizációjának megszüntetését követeli. „Véleményem szerint törvénysértésre került sor” – jelentette ki Lipšic. A miniszter bízik abban, hogy az ügyet nem seprik a szőnyeg alá. „Ha a pálya szélére akarjuk ezt az ügyet juttatni, milyen esélye lenne annak, hogy Szlovákia kievickéljen a gazdasági válságból? Semmilyen. És ezt a véleményt osztja a közvélemény is”. A miniszter szerint az ügyet ki kell vizsgálni és le kell zárni.

Az interneten közzétett elemzés alapján a Penta tette a legmagasabb ajánlatot. Arra a kérdésre, miért nem ajánlott a többi jelentkező magasabb árat, a miniszter azt válaszolta: „Úgy hiszem, hogy a többi pályázó és lehetséges, hogy a Nemzeti Vagyonalap elnöksége sem tudta, hogy a PPC privatizációjával a nyertes olyan szerződéshez jut, amely hatalmas nyereséget biztosít a számára.” Azt, hogy a hőerőmű értéke az eladási ártól jóval nagyobb, s hogy erről némely érdeklődőknek is tudomása volt, Lipšic szerint a vizsgálat is megerősítette.
Martin Danko, a Penta szóvivője a SME napilapnak azt nyilatkozta, nem érti, milyen okok vezérlik Lipšic minisztert erre a lépésre. „Versenypályázat volt és mi az adott pályázatban egyértelműen a legelőnyösebb ajánlatot tettük” – mondta Danko.

A Nemzeti Vagyonalap 2004-ben a második Dzurinda-kormány idején hagyta jóvá a PPC privatizációját, amelyet a Pentához tartozó PPC Holding nyert el. A Gorilla-akta interneten közzétett pénzügyi tranzakcióinak elemzése szerint az akta állításai a PPC eladását illetően nem igazak, a „Penta, amely a PPC Holdingon keresztül a PPC részvényeinek 90%-os tulajdonosa, ezeket a részvényeket sohasem ruházta rá harmadik személyre. A PPC 90%-os tulajdonosi csomagját a Penta a Nemzeti Vagyonalap transzparens versenypályázatának útján nyerte a legelőnyösebb feltételek biztosítása mellett. Valamennyi körülmény figyelembevétele után a hattagú pályázati bizottság a Penta javaslatát értékelte a legjobbnak, és azt javasolta a Nemzeti Vagyonalapnak, hogy a PPC Holdingon keresztül a Pentának adja el a PPC részvényeinek 90%-át. A Gorilla-aktának a PPC eladására vonatkozó idézeteivel ellenkező módon, a Penta a maradék 10%-os tulajdonosi csomagot a Szlovák Villamos Művektől szerezte meg, mégpedig a 2007. október 23-án kelt adásvételi szerződés alapján – állítja az elemzés.

A Kombinált Ciklusú Erőmű (PPC Energy Group)

PPC Energy Group, részvénytársaságot (amely 2008 májusáig Kombinált Ciklusú Erőmű, rt. Pozsony kereskedelmi néven szerepelt) 1996-ban alapították a következő alapítók Nyugat-szlovákiai Villamos Művek, á.v., Szlovák Gázműipar, á.v. és a Szlovák Villamos Művek, á.v. A PPC Energy Group társaság 2007 végén holdingtársasággá alakult, azzal a céllal, hogy a jövőben több energetika terén vállalkozó társaságot fogjon majd össze.

Az Aktuality.sk, 2012. március 5. nyomán

{iarelatednews articleid=”237,229,74,197,185″}