Daniel Lipšic (KDH) belügyminiszter arról szóló állításai, hogy a Kombinált Ciklusú Erőművek (PPC) privatizációja törvénytelen módon és jelentősen áron alul történt, a Penta pénzügyi csoport szerint a demagógia, az alapvető információk hiányának és a tények semmibevételének a keveréke.

„A PPC privatizációja esetében magasan versenyképes pályázatról volt szó, amelyben a Pentán kívül összesen 7 pályázó vett még részt, pl. olyan jelentős külföldi cégek, mint az EON, Dalkia, PPF vagy a J&T. A Penta kimutathatóan a legelőnyösebb ajánlatot tette” – reagált az ügyre a pénzügyi csoport szóvivője, Martin Danko
A Penta véleménye szerint semmilyen szempontból sem voltak kivételezett helyzetben, és a résztvevők közül senki sem vonta kétségbe a pályázat eredményeit. A pályázat során nemcsak a legmagasabb árajánlat megtétele volt a tét, hanem olyan feltételek garantálása is, mint például az Európai Befektetési Banktól (EIB) kapott hitel állami garantálásának átvállalása vagy a Szlovák Gázművekkel, a Szlovák Villamos Művekkel és a Pozsonyi Hőerőművel kötött szerződések újratárgyalása is” – figyelmeztetett Danko.
„Ha Lipšic úr a PPC 5 vagy több milliárd koronás piaci értékéről beszél, felmerül a kérdés, hogy a pályázat résztvevői közül miért nem ajánlott senki többet? Azt akarja mondani, hogy a pályázat hét résztvevője között kartellegyezség született, beleértve az egymással versenyző csoportokat és a külföldi pályázókat is?” – tette fel válaszában a kérdést a Penta szóvivője. Durva demagógiának és a privatizáció alapvető feltételei meg nem értésének nevezte a PPC garantált nyereségeiről és előnyös szerződéseiről szóló állításokat is.
„Ellenkezőleg, valamennyi szóban forgó szerződést  újra kellett tárgyalni a PPC kárára – ez a pályázat kulcsfontosságú feltétele volt, mint ahogy az állami garanciák átvállalása is az EIB-től kapott hitelért” – magyarázta. A hitel összege 50,950 millió euró volt 0%-os kamattal és a PPC új, 90%-os részvénytulajdonosának újra kellett tárgyalni ezt a standard kereskedelmi feltételek figyelembe vételével, ami a cégre negatív hatással volt. A Penta arra is felhívja a figyelmet, hogy a Kombinált Ciklusú Erőműveknek nincs lehetősége a hő-, illetve a villamosenergia-szolgáltatás árainak alapvető szabályázására.
„A hőszolgáltatás árait a Hálózati Ágazatok Szabályozásáért Felelős Hivatal (ÚRSO) szabályozza, a villamosenergia-szolgáltatás árai pedig a földgáz világpiaci árától függnek, miközben az ármaximumot behatárolja a villamosenergia-árak európai piaci fejlődése” – tette hozzá Danko.

Az Aktuality.sk, 2012. március 6. nyomán

{iarelatednews articleid=”240,237,229,74″}