Tom Nicholson kanadai újságíró, akinek a Gorilla-ügyről szóló könyve kiadását a bíróság leállította, új vállalkozásba kezdett: „A felszín alatt” néven polgári társulást alapított, és egy internetes újság indítását tervezi, amely oknyomozó újságírással foglalkozna.

 

Nicholson kezdeményezését az Aliancia Fair-play felhívása alapján magánemberek anyagilag is támogatják, az így kapott pénzt az újságíró az említett projekt fedezésére szeretné költeni. „Szeretném létrehozni az emberektől kapott adományok intézményes ellenőrzésének lehetőségét” – jelentette ki Nicholson a SITA hírügynökségnek.
Az újságíró úgy tervezi, ha mégis sikerülne kiadni a könyvét, annak bevételét is az új vállalkozásba fektetné. Idővel honlapot is indítana és internetes újság létrehozását is tervezi. „Meggyőződésem, hogy az országnak jót tenne a több oknyomozó újságírás, a hosszabb és alaposabban feldolgozott témák megjelentetése a rövid és sekélyes hírek helyett, jót tenne a több szöveg és a részletek ismertetése és a kevesebb érzéketlen és tompa újságírói agresszivitás. Ezzel nem a bűncselekményeknek adnék feloldozást, s nem is a korrupció súlyát szeretném csökkenteni. De nem tetszik, hogy már minden sarkon és minden ügy mögött Gorillát látnak az emberek. Más szóval mondva – nem, mindenki nem egyforma. Ennyit a hatalom jobb tolmácsolásának feladatáról az emberek felé és a hatalom emberi elvárásairól” – írja Nicholson a blogjában.
Nicholson szerint nyilvánvalóan ez az újság nem fog sok embert alkalmazni, mivel a fő pénzforrást az emberektől kapott adományok teszik majd ki. „De ez nem jelenti azt, hogy szerények lesznek a céljaik. Attól tartok, hogy a szlovákiai médiumok lassan már jelentőségüket vesztik, hiszen már csak nem is igyekeznek átfogó képet nyújtani a jelenlegi valóságról. Nem működnek már az embereket és a hatalmat összekötő hídként” – írta Nicholson. Szerinte a médiumok egyrészt ragaszkodnak a fedhetetlen politikustípushoz, akinek az érvényesüléséhez azonban a társadalom helyzetére és a politikai pártok támogatási rendszerére való tekintettel Szlovákiában jelenleg nem állnak fenn feltételek. „Tagadnak szinte mindent, amit a mai politika kínál, és már nem is hajlandók a megfelelő politikát az alkalmatlantól megkülönbeztetni.” Másrészt viszont semmilyen alternatívát, sem jobb helyzethez vezető utat nem kínálnak az embereknek. „Inkább a frusztráció, mint az ösztönözés forrásai.”
Nicholson az újságírás mellett látogatásokat tervez gimnáziumokban és a főiskolákon is, ahol szeretné meggyőzni a fiatalokat arról, milyen fontos a közügyekkel való törődés. „Hogy megmutassam ennek értelmét, hosszabb távfutást tervezek, szeptemberben körül szeretném futni Szlovákiát, Szakolcától Snináig, s eközben minden nap két gimnáziumot meglátogatnék. Összegyűjteném azoknak a diákoknak az elérhetőségeit, akiket érdekelnek a közügyek; ez a lista később a fiatalok aktivizmusának nemzeti platformja lehetne” – írja az újságíró a blogjában.
Nicholson megerősítette azt is, továbbra is figyelemmel követi majd a Gorila-ügy kivizsgálást és törekedni fog arra is, hogy kiadhassa végre a könyvét.

A SME, 2012. április 19. nyomán