A külügyi tárca államtitkárának, Peter Buriannak a neve és a születési dátuma is szerepel azokban a titkosszolgálati aktákban, amelyek a Nemzeti Emlékezet Hivatalának honlapján – www.upn.sk – hozzáférhetők. Az Állambiztonság Buriant „Peťo“ fedőnéven bizalmi személyként (informátor) tartotta nyilván.

 

Az államtitkár, akit múlt héten nevezett ki tisztségébe a kormány, azonban kizár bárminemű együttműködést a Titkosszolgálattal.
„Hallottam valami ilyesmit, de nem tudom, milyen okból kifolyólag és hogy mi ez. A döntő azonban az, hogy kétszer is részt vettem biztonsági ellenőrzésen, és az mindkét esetben negatív eredménnyel zárult. Ez azt jelenti, hogy személyemmel kapcsolatban semmi olyasmi, ami valamilyen együttműködésre utalna, nem fordult elő” – nyilatkozta Burian.
A nevezett személy a Nemzeti Emlékezet Hivatala szerint „olyan információkat gyűjtött, amelyek segítettek a kémelhárítás állambiztonsági jellegű ellenőrző és tájékoztató feladatait ellátni az államellenes cselekedetek felderítésében”. A Nemzeti Emlékezet Hivatalának szóvivője, Ján Pálffy azonban azt állítja, hogy az informátor kategóriában nyilvántartott személynek erről nem is kellett tudnia.  „Az Alkotmánybíróság ezzel kapcsolatban úgy döntött, hogy a bizalmi személy kategóriában nyilvántartottak nem voltak tudatos együttműködök” – állítja.
A Külügyminisztériumban hangsúlyozzák, hogy az államtitkár a múltban már dolgozott a diplomácia területén, és többször is átesett már biztonsági ellenőrzéseken. „Peter Burian részt vett a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrzésén mégpedig „titkos” minősítési szinten. A múltban NATO-nagykövetként is tevékenykedett, ahol a diplomaták szigorú ellenőrzésen mennek keresztül az Észak-atlanti Szövetség részéről” – mondta a külügyi tárca szóvivője, Boris Gandel.
„A Külügyminisztérium ezekből a meghatározó tényekből indul ki, amelyek bizonyára megbízhatóbbak, mint a volt kommunista állambiztonság kétségbe vonható, nem bizonyított jegyzékei, főleg mivel már több ízben is bebizonyosodott, hogy a bizalmas személy kategóriában nyilvántartott emberek nem működtek együtt a Szlovák Titkosszolgálattal, nem is tudtak róla, ellenkezőleg a titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta őket” – tette hozzá Gandel.
Burian 1978 és 1993 között orientalisztikát tanult a Leningrádi Állami Egyetemen és 1989-1991-ben a Moszkvai Diplomata Akadémián bővítette a képzettségét. Az ország szolgálatában először Libanonban dolgozott a szlovák kirendeltség vezetőjeként (1987-1989). 1999-ben a NATO szlovákiai nagykövete lett. 2004-től az Egyesült Nemzetek Szervezetében a szlovák kirendeltség vezetője volt, 2008-tól pedig Szlovákia egyesült államokbeli nagykövete.

Az Aktuality.sk, 2012. április 22. nyomán