Maradhat a világhálón a szlovákiai vállalkozói és politikai élet összefonódását és az állítólagos korrupciós praktikákat taglaló Gorilla-akta.

A Hospodárske noviny napilap értesülései szerint ugyanis a Pozsonyi kerületi Bíróság  elutasította azt a beadványt, amelyben a Penta társtulajdonosa, Jaroslav Haščák 13 szlovák portál webtárhely-szolgáltatóját arra kényszerítette volna, hogy távolítsa el az általa kiadott tárhelyekről a szóban forgó állítólagos titkosszolgálati dokumentumot.  Haščák javaslata elsősorban a Websupport webtárhely-szolgáltató társaságot érintette volna.

A lap információi szerint a bíróság azzal az indokkal utasította el a javaslatot, hogy bár senki sem bizonyította a Gorilla-akta állításainak igazát, nem lehet a nyilvánosságot gátolni abban, hogy górcső alá vegye azokat. A bíróság szerint a Gorilla egy demokratikus társadalomban lehet nyilvános vita tárgya. Pavol Adamčík, a kerületi bíróság szóvivője megerősítette, hogy a bíróság meghozta a döntését, részleteket azonban nem akart elárulni az ügyről, mivel először az eljárás résztvevőit kell a döntésről értesíteniük.  A Websupport kedden még nem kapta kézhez a bírósági döntést, a Penta pénzügyi csoport azonban már igen. „A kerületi bíróság elutasította az előzetes rendelkezésre tett javaslatot” – erősítette meg a Penta szóvivője, Martin Danko, de tovább részleteket ő sem volt hajlandó elárulni az ügyről.
Haščák azt kifogásolta, hogy a Gorilla nem igaz, és internetes terjesztése árt a jó hírének. A Websupport cég alkalmazottja, Matej Kvocera szerint azonban a Penta követelését nem is lehetett teljesíteni. „Lehetetlenség lett volna, hogy a bérbe adott tárhelyeinken mások honlapjait cenzúráztuk volna” – nyilatkozta. A Penta először felszólította őket, hogy biztosítsák a Gorilla-akta levételét az általuk bérbe adott tárhelyekről. „Többnyire egyének blogjairól volt szó” – tette hozzá Kvocera. A Websupport kapcsolatba lépett velük, ennek következtében egyikük levette a Gorillát, a többi nem.

Június elején Tom Nicholson fellebbezése ügyében is döntenie kell a kerületi bíróságnak, akinek Branislav Král járásbíró – szintén Jaroslav Haščák  javaslatának eleget téve – a személyiségjogok védelmére hivatkozva megtiltotta, hogy kiadja a Gorilláról szóló könyvét. Tom Nicholson a HN-nek azt nyilatkozta, hogy a per pontos időpontját egyelőre még nem tűzték ki.

A SME, 2012. május 23. nyomán