A szlovákiai magyarság hatékonyabb érdekképviselete érdekében tárgyalóasztalhoz ültek a Magyar Koalíció Pártja és a Most-Híd vegyespárt képviselői. Berényi József MKP-elnök a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában nyilatkozott a Most-Híd párttal folytatott tárgyalásról. A következőkben ennek szerkesztett, rövidített változatát olvashatják.

Berényi József: Nem volt egyszerű megbeszélés. Három év után először ültünk le egy asztalhoz. Ez a tárgyalás is azt mutatta, hogy elég nagyok közöttünk a különbségek,  de beszélnünk egymással nyilvánvalóan szükséges. Volt egy furcsa dolog a megbeszélésen, melyet a Most-Híd kezdeményezett. Ők most járnak a kormányhoz tárgyalni magyar ügyekben, és azt kérték, erről is egyeztessünk. Mi erre azt mondtuk, hogy ebből nem kérünk. Amikor Robert Fico kijelenti, hogy nem veszi át a nemzetközi szerződéseket, és nem fogja a kisebbségi helyzetet javítani, akkor nem vagyunk hajlandók arról tárgyalni, hogy a helyzetünk romlása mekkora lesz.

Bugár Béláék felvetették, hogy az MKP is vegyen részt a kisebbségi kormánybiztos hatásköreiről kapcsolatos tárgyaláson, melyet a Most-Híd Robert Fico kormányával folytat?

Berényi: Nem azt mondták, hogy vegyünk részt a tárgyaláson, hanem, hogy konzultáljunk a tárgyalások előtt. Mi erre azt mondtuk, hogy ha szakmai kérdésekben van szükség konzultációra, akkor hívjuk meg arra más magyar szervezetek képviselőit is. Ha például az oktatásügy a téma, akkor a Pedagógusszövetséget. Ezt azonban nem fogadták el – nem értem, hogy miért nem. Abban azonban biztos vagyok, hogy a Magyar Koalíció Pártja nem nyitott arra, hogy a kisebbségi jogcsökkentésről tárgyaljon! Húsz éve azt csináljuk, hogy mindig a kisebbik rosszat választjuk – ez pedig nem az előre vezető kis lépések, hanem a kis visszalépések taktikája. Ennek köszönhetően ma 120 ezren vagyunk kevesebben. Ezt mi nem támogathatjuk! De volna miről beszélnünk a jövőt tekintve.

Lesznek további egyeztetések?

Berényi: Annak nem lesz folytatása, hogy Robert Ficóval hogyan alkudjuk ki azt, hogy miképp csökkentse a lehetőségeinket. Robert Fico megszüntette a kisebbségekért is felelős miniszterelnöki tisztséget, és hatásköreinek egy részét egy kisebbségügyi főbiztosra ruházza.  De tárgyalhatunk Dél-Szlovákia gazdasági fejlesztéséről vagy a szociális helyzet javításáról. Arról is tárgyalhatunk, hogy ha a megyei vagy az európai parlamenti választások után helyzetbe kerül valamelyik párt, mi az a minimum, amire szükségük van a magyaroknak? És beszélni kell az autonómiáról is, az állampolgársági kérdésekről és a magyar-magyar kapcsolatokról is, mert az sincs rendbe, hogy a Most-Híd az előrehozott parlamenti választások előtt Magyarországgal szemben kampányolt.

Bugár Béla azt mondta, hogy az autonómia ilyen formában nem téma. Hogy fognak így előre jutni?

Berényi: Ismétlem, húsz év alatt 120 ezerrel csökkent a számunk. Ha ők asszisztálni akarnak ehhez, tegyék meg, de nélkülünk. Úgy gondolom, hogy az autonómiamodellek Európában sikeresen működnek. Integrálták a kisebbségeket az adott országokhoz, Szlovákiában viszont tabutéma ez. Most kiderülhet, hogy egy politikus a népszerűségét hajlandó-e arra használni, hogy ténylegesen javítson a közösség helyzetén, vagy a népszerűség – elsősorban a szlovákok számára – fontosabb neki, és hajlandó belemenni látszatmegoldásokba, és asszisztálni ahhoz, hogy napról napra kevesebb magyar él Szlovákiában. Úgy gondoljuk, a történet fordulóponthoz érkezett. Minden szlovák demokratának is el kell fogadnia azt, hogy ha 120 ezerrel kevesebben vagyunk, mint húsz évvel korábban, akkor valamit tenni kell. Robert Fico pontosan azt teszi most, hogy nem akar semmit sem tenni, esetleg még elvesz valamit abból az intézményi háttérből, ami van. A jövőnket tekintve nyitottak vagyunk a párbeszédre, a  jogfosztásról azonban nincs mit tárgyalnunk, azt el kell utasítani, úgy ahogy van.

A Duna Televízió műsorában Bugár Bélát, a Most-Híd elnökét is meg szerette volna szólítani, ám pártja sajtóosztályának tájékoztatása szerint egyéb elfoglaltságai miatt nem él ezzel a lehetőséggel.

Forrás: www.felvidek.ma