Körülbelül 60 ezer oldalnyi nyomozati anyag gyűlt össze, mintegy 50 tanút hallgattak ki és több tíz beadványt dolgoztak fel ez idáig a Gorilla-ügyben – következik Dušan Kováčik speciális ügyész jelentéséből, amelyet Alojz Hlina (OĽaNO) parlamenti képviselő kérésére Robert Kaliňák belügyminiszter terjeszt a plénum elé.

A hatalmas mennyiségű összegyűlt anyag ellenére az eddig előkerült bizonyítékok alapján egyetlen konkrét személy ellen sem tudtak vádat emelni. Mivel az ügyben további nyomozati eljárásokat kell elvégezni, a nyomozást felügyelő ügyész további tagokkal kívánja kiegészíteni a speciális nyomozócsoportot. „A bizonyítási eljárás nehézségeire és terjedelmére való tekintettel az eljárás jelenlegi állapotában nem lehet megállapítani az ügy lezárásának időpontját” – jelentette ki Kováčik.
A speciális csoport, amely többnyire a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal munkatársaiból áll, a 2005-2006 közt végbement  Gorilla-akta által emlegetett állítólagos korrupciós ügyeket vizsgálja.

A Gorilla-üggyel több éven keresztül foglalkozott Tom Nicholson kanadai oknyomozó újságíró is. Az állítólagos aktát még 2010-ben átadta a rendőrségnek. E hét hétfőjén az átmeneti tiltás után megjelent az ügyről és annak hátteréről, illetve a nyomozásról írt könyve is. A Gorilla c. könyv a Dixit kiadó gondozásában látta meg a napvilágot és egy nap leforgása alatt több száz példányban elkelt. A könyvértékesítők előrejelzése szerint is bestseller gyanús a könyv. Robert Fico kormányfő saját bevallása szerint nem fogja elolvasni Tom Nicholson könyvét, bár pártja kibővített elnökségi ülése után azt nyilatkozta: A Gorilla-ügy teljesítette a feladatát, ami a közélet nagyobb átláthatóságát illeti, s mindnyájan tanultunk belőle. „A Smerből senki, beleértve engemet is, sem lesz kiváltságos helyzetben egy esetleges botrányos ügyben” – nyilatkozta.

Az Aktualne.sk, 2012. július 24. nyomán