A tervezettnél ugyan kicsit később, de azért mégiscsak a plénum elé terjesztette Robert Kaliňák belügyminiszter a Gorilla-ügy kivizsgálásáról szóló jelentését. Ez az eljárás véleménye szerint azonban korántsem szokványos, először fordul elő ugyanis, hogy egy vizsgálat alatt álló ügyben tájékoztatást adnak.

„Meggyőződésem, hogy a mozaikot, amelyre mindnyájan kíváncsiak vagyunk, sikerül összerakni” – nyilatkozta a miniszter. Kaliňák szerint az ügyön folyamatosan dolgoznak, és szó sincs az eset ködösítéséről.
A beszámolóra, amelyet az ügyet felügyelő speciális ügyész, Dušan Kováčik készített elő, Alojz Hlina (OĽaNO)  interpellációja alapján került sor. Kováčiknak januárig valószínűleg újabb, aktualizált beszámolót kell előkészítenie, a képviselők ugyanis megszavazták, hogy a Gorilla januárban visszatér a parlamentbe.

„Ha ez a Gorilla-stílusú működés nem változik meg, arra az állam förtelmesen ráfizet” – jelentette ki Hlina, aki eredetileg az egész Gorilláról szóló beszámolót kivetítőn szerette volna élőben közvetíteni. A többi programponttal összehasonlítva a képviselők aránylag nagy számban részt vettek a Gorilláról szóló beszámolón. Igor Matovič, az Egyszerű Emberek főnöke a miniszter elé frissítőként egy pohár kólát tett. Az állítólagos titkosszolgálati akta szerint ugyanis Robert Fico, a Smer elnöke éppen kólát ivott a Vazov utcai konspirációs lakásban. Kaliňák megköszönte, de inni nem ivott belőle. Ľubomír Galko exminisztert azonban zavarta, ezért félretette azt. „Nem számítottam részletesebb beszámolóra, mivel élő esetről van szó” – jelentette ki Galko. Szerinte minden jel arra mutat, hogy a Gorilla-ügy végére nem kerül pont a Smer második kormányzásának idején. Ezt azzal indokolta, hogy az első Fico-kormány idején sem volt készség a kivizsgálására.

„Robert Kaliňáknak ez a korrupcióellenes harcos szerepében való tetszelgése kinevetése mindazoknak, akik lerántották a leplet ezekről a piszkos üzletelésekről és pellengére állították a becstelen üzelmeket” – állította. Felhívta a figyelmet arra is, hogy abból a Tibor Gašparból lett rendőrfőnök, aki az első Fico-kormány alatt az ügy kivizsgálását szép csendben a szőnyeg alá seperte, de figyelmeztetett Jozef Magala jelölésére is a Nemzetbiztonsági Hivatal élére. Az üzenet véleménye szerint egyértelmű: „Felejtsék el, a Gorilla nem lesz kivizsgálva”. Galko azt állítja, nem fontos, hogy Robert Fico és Jaroslav Haščák találkozójára valóban sor került-e a Penta állítólagos konspirációs lakásában. Sokkal fontosabbak az akta azon részei, amelyek Haščák a Fico titkárának, František Határnak a találkozóiról szólnak.
„Az ügyet igyekszenek elsüllyeszteni. A kólás fickóról lehullott az álarc. „Milliókat játszik át a Dôvera biztosítóért a Pentának, kérdem én, ez az a híres hála a Gorilla hallgatásáért?” – jelentette ki.

Anton Martvoň, a Smer képviselője Galkónak válaszolva kijelentette, hogy a Gorilla nem a Smer botránya. Figyelmeztette őt a Sasanka-ügyre is és az újságírók lehallgatási botrányára.
A kólás ziccert Daniel Lipšic, volt belügyminiszter sem hagyta ki. Emlékeztetett, hogy az ügy kapcsán a választások során több politikusnak is benyújtották a számlát. Hangsúlyozta, aki azt gondolja, hogy ez a Gorilla az egyedüli állat az állatkertben, és hogy csak egyféle oligarchánk és egy pénzügyi csoportunk van, az nagyon naiv. „Ha valaki állandóan egy pohár kólát tart a kezében, a darazsak előbb-utóbb megtalálják” – tette hozzá.

A beszámolóból nem sok mindent tud meg a kivizsgálásról az olvasó. Még január folyamán büntetőeljárás indult hatalommal való visszaélés és bűnügyi szervezet létrehozása gyanújával. A beszámoló szerint az eljárás lényege, hogy ismeretlen tettesek egy bizonyos pénzügyi csoportban tevékenykedő személyek kezdeményezésére  törvénytelen meggazdagodás céljából bűnszövetkezetet hoztak létre, amely a kormány, a Nemzeti Vagyonalap, a rendőrség és az állami vállalatok tisztségviselőinek a megvesztegetésével foglalkozott a szóban forgó vállalatok privatizációjának befolyásolása céljából. Az ügyben speciális vizsgálócsoport nyomoz, amely már több mint 50 személyt kihallgatott. A vizsgálócsoport néhány hónappal ezelőtt újabb tagokkal bővült a Korrupcióellenes Hivatalból, mivel az egész ügy alapját éppen a korrupció képezi. A nyomozati anyagok ez idáig mintegy 60 ezer oldalt tesznek ki.

Kováčik szerint az eddig begyűjtött bizonyítékok nem teszik lehetővé meghatározott személy elleni büntetőeljárás megindítását. A bizonyítás terjedelmére és nehézségéire való tekintettel lehetetlen előre megítélni a teljes kivizsgálás lezárásának idejét.

Az Aktualne.sk, 2012. szeptember 12. nyomán