Vasárnap délután röviddel 16-00 óra után mintegy ötven embert vonult ki a Szlovák Nemzeti Felkelés terére, hogy támogatásáról biztosítsa a téli tüntetések folytatásaként tartott új Gorilla-tüntetést. Tom Nicholson oknyomozó újságíró is kijött a térre, hogy támogassa a szervezők kezdeményezését.

Nicholson már az ún. Gorilla-akta nyilvánosságra kerülése előtt az ügy kivizsgálását követelte. Az új tüntetés nem változtatott a régi jelszavakon.
„A kihallgatásokon, amelyeken részt vettem, azt tapasztaltam, hogy a rendőrség inkább Bubebíková és Malchárek jogait védi. Nem tudom, hogy áll az ügy jelenleg, mert a kártyáikat nagyon szorosan tartják maguknál, és én vagyok az utolsó, akinek megmondanák, mi van a dolog mögött” – nyilatkozta Nicholson, aki a tüntetés résztvevői előtt is felszólalt. Nicholson hangsúlyozta, hogy az új kormány mintegy hat hónapos működése alatt semmilyen új információ nem került nyilvánosságra az ügy kivizsgálását illetően, ezért is tartja fontosnak, hogy a maihoz hasonló akciók folytatódjanak.
A tüntetés szervezői egyúttal aláírásgyűjtést indítottak Tibor Gašpar rendőrfőnök leváltása érdekében. Mihály Róbert, a szervezők egyike szerint a rendőrfőnök lejáratta magát a tisztségében, mivel az akta már nyilvánosságra kerülése előtt is a rendelkezésére állt, mégsem tett semmit az ügy kivizsgálása érdekében.
„Ha le is váltanák, biztosan valaki hozzá hasonlót helyeznének a helyére. Másrészt viszont, ha vissza akarjuk kapni az országunkat, azzal kell kezdenünk, hogy szembeszegülünk az olyan értelmetlenségekkel, mint az, hogy egy olyan embert neveznek ki rendőrfőnöknek, aki egyszer már feltűnést nem keltve elvarrta a szálakat az ügy vizsgálása során” – jegyezte meg e kezdeményezés margójára Nicholson.
A tüntetést az Anonymus hackermozgalom is támogatta. Röviddel a tüntetés megkezdése előtt megtámadta és működésképtelenné tette a Főügyészség honlapját, amely még fél óra múlva is elérhetetlen volt.
A tüntetés körülbelül 17.00 óráig tartott a Szlovák Nemzeti Felkelés terén, a résztvevők innen a Köztársasági Palota és a Parlament épülete felé vonultak.

2012. szeptember 9., Az Aktualne.sk nyomán