Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek összefogásra szólít fel valamennyi polgárt a társadalom korrupciótól való megtisztítása érdekében.

Amint azt a mozgalom képviselő asszonya, Helena Mezenská a párt mai sajtótájékoztatóján kijelentette, a korrupció a társadalom betegsége, és nem képez jó alapfeltételeket a társadalom egészséges működéséhez és fejlődéséhez. „Társadalmunk már hosszú ideje krónikus betegséggel küzd, és gyors felépülésre van szüksége. A korrupcióról sokat beszélünk, de keveset teszünk a legmagasabb helyek megvesztegetési botrányainak felfedése érdekében. A Gorilla-ügy kivizsgálása számomra annak bizonyítéka, hogy a jelenlegi kormánynak nem áll igazán érdekében a korrupció felfedése és megszüntetése” – mondta.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek a korrupció ellen harcolók támogatásáról, védelméről és jutalmazásáról szóló törvényjavaslattal kíván a korrupció ellen harcolni, amelyet a parlament aktuális ülésén tárgyal majd meg. A javaslat tartalmazza azt is, hogy a megvesztegetéseket bejelentők anyagi jutalmat és védelmet is igényelhetnének, de akár állami kitüntetésben is részesülhetnének.

A korrupció bejelentőinek védelméről szóló törvényjavaslatot korábban már Ján Figeľ, a KDH elnöke is beterjesztette a parlament elé, s a testület májusi ülése során második olvasatba is utalta azt. Ján Mičovský (OĽaNO) képviselő azonban azt állítja, hogy az Egyszerű Emberek javaslata azon felül, hogy tartalmazza mindazt, amit a kereszténydemokraták kezdeményezése, még sok más dologgal is foglalkozik. Az Egyszerű Emberek javaslata szerint mindenkit, aki felveszi a harcot a korrupcióval, magas társadalmi megtiszteltetés, védelem és fokozott figyelem illet meg. „Ebben a törvényjavaslatban nemcsak a Büntető Törvénykönyv által ismert korrupciós bűncselekményekkel harcolunk egyértelműen, hanem a tisztességtelen praktikákkal szemben is, amelyek nem minősülnek bűncselekménynek, de károkat okoznak” – magyarázta Mičovský.

A bejelentő védelme a törvényjavaslat értelmében azon alapul, hogy a munkajogi viszonyok keretén belül az illetőnek joga van a Munkaügyi Felügyelőségen keresztül történő maximális védelemre, a Büntető Törvénykönyv keretein belül pedig a titkosítás vagy akár a személyiségcsere formájában történő védelemre is. „Ha a munkaadó korrupció gyanújába keveredik, akkor megfigyelés alá kerül, és nemcsak a megvesztegetést bejelentő személyt kell védelmeznie, hanem valamennyi alkalmazottját” – hangsúlyozta a képviselő. A bejelentésért járó jutalom a törvényjavaslat szerint kétféle lenne. Vagy általános jutalom lenne, a minimálbér ötszörös nagyságában, vagy pedig részesedési jutalom, azaz 30 százalékos részesedés a megmentett állami pénzeszközökből. Nem járna azonban automatikusan, a bejelentőnek kérelmeznie kellene azt. De a javaslat szerint a bejelentőnek erkölcsi jutalomban is részesülnie kell. Az Egyszerű Emberek azt javasolják, hogy minden évben legyen lehetőség arra, hogy ezek az emberek állami kitüntetésben részesülhessenek a köztársasági elnöktől. A korrupció bejelentőjének ezen felül ingyenes jogi segélynyújtás is jár, ha a korrupció bejelentéséből jogi gondjai adódnának. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek képviselői felhívták a figyelmet arra a tényre is, hogy Szlovákiában mindennemű korrupciós csatornákon keresztül évente legalább 500 millió euró tűnik el.

TASR nyomán