gorilla_mrezA video- és hangfeltételek lejátszásával folytatódik június 10-én, hétfőn Pozsonyban a Pozsonyi I. Járásbíróságon a 2012. február 29-ei parlament előtti Gorilla-tüntetés és az ezzel kapcsolatos rendőri beavatkozás ügye.

A rendőrök akkor Ján L. rokkantnyugdíjast is előállították, és az alacsonyabb fokú bíróság hivatalos közeg elleni támadás miatt perli. A felvételek lejátszása után hétfőn feltételezhetően véget ér a bizonyítási eljárás, mivel a javasolt két tanú eredetileg tervezett meghallgatásához, akik nem jöttek el a tárgyalásra, a védelem már nem ragaszkodik. A peres felek azonban még javaslatot tehetnek további bizonyítási eszközökre.

Legutóbb május végén Daniel Lipšic parlamenti képviselő, volt belügyminiszter tett vallomást a bíró előtt, aki a parlament előtti tüntetéshez nem tudott hozzászólni, mint ahogyan a rendőri beavatkozáshoz sem. Az Új Többség vezetőjének kihallgatását, hasonlóképpen, mint más parlamenti képviselők tanúként való kihallgatását is az ügyben a védelem javasolta. Amint azt május 23-án a bíróság előtt Lipšic elmondta, a parlament vezetése dönt arról, kit enged be a parlamenti ülésre a nyilvánosság és a sajtó számára fenntartott erkélyre, azaz ez nem tartozik a rendőrség hatáskörébe. A rendőrség – mondta –, ha ülésezik a törvényhozó testület és valamilyen tüntetés is zajlik a parlament épülete előtt, szokványos módon biztosítja a parlament környékét. Lipšic már nem tudott visszaemlékezni arra sem, hogy jelen volt-e abban az időben a parlamentben vagy egyéb elfoglaltsága volt akkor. De nem tudtak sokat mondani a szóban forgó Gorilla-tüntetéssel kapcsolatban a további parlamenti képviselők, mint Pavol Hrušovský (KDH) vagy Ľubomír Galko (SaS) sem, akiket az alacsonyabb fokú bíróság április közepe táján hallgatott ki az ügyben. A szóban forgó időben ugyanis mindketten bent ültek a tanácsteremben.

Egy további tanú május 23-án azt vallotta, hogy ő személyesen nem a Gorilla-tüntetésen, hanem közemberként csupán a nyilvánosság számára fenntartott helyen a parlament ülésén szeretett volna részt venni. Véleménye szerint a rendőrök, a különleges osztagokat is beleértve megfélemlítették az embereket, akik be szerettek volna jutni a parlament épületébe és meg is tiltották nekik azt. A parlamenti erkélyt a rendőrök és a parlament alkalmazottjai foglalták el, de még így voltak ott üres helyek. Ahogy a szóban forgó tanú a továbbiakban elmondta, Galko képviselő úrral mintegy 11 embert engedtek be a parlamentbe. Személyesen azonban ő sem látta, hogy a tüntetők megtámadták volna a rendőröket. Az embereknek, akik szeretettek volna bejutni a parlament épületébe, ezért szétszerelték a védőkorlátokat, a rendőrök mozgás közben szegültek ellen.

Galko áprilisi vallomása végén a vádlottal szembeni engedékenységre kérte fel a bírót, mert a képviselő szerint másoknak kellene a vádlottak padján ülniük. Ján J. a parlament épülete előtt került konfliktusba a rendőrökkel, miközben egyiküknek kezével a sisakjára csapott. A bíróság eredetileg 200 eurós büntetésre ítélte őt. Ján J. azonban az ítélettel nem értett egyet, ezért folyik most az ügyben fejjebbviteli tárgyalás. A parlament előtti tüntetésen mintegy száz ember vett részt. A garamkovácsi Ján J. a rendőrségen beismerte, hogy rácsapott a rendőr sisakjára, aki szembeszegült vele, de sokkhatás alatt cselekedett. Mint mondta egy másik férfit védett ezzel, akire rátámadott a rendőrség. A beavatkozást néhány tüntető váltotta ki, akik szétszedték a parlament épülete előtti védőkorlátokat.

TASR nyomán