Ilyenkor, alig egy évvel választás előtt különösen érdekes statisztikákat böngészni, és azokra az aggasztó jelekre figyelni, amelyeket ezek a mutatók tükröznek. Legújabban például a Világgazdasági Fórum vizsgálta 10 kritérium alapján 144 ország versenyképességét, és bizony Szlovákia több szempontból is a sereghajtók között van:  Klientelizmus 141. hely.

sk_stat

Kormányszintű pénzpocsékolás 126. hely. Bürokrácia 137. hely.

Azt talán senkinek nem kell magyaráznom, aki ismeri a szlovákiai valóságot, hogy a korrupció és a klientelizmus Szlovákiában „dübörög”. Vannak érinthetetlenek, akik szinte törvényen felül állnak, és vannak a kisemberek, akik hiába keresik az igazságukat. Igen, kitalálta, kedves olvasó, most a Vahostav botrányra gondolok. Kisvállalkozók ezrei várnak a pénzükre, közben pedig a tulajdonos gondtalanul éli világát, a pénzét kimenekítette valamelyik adóparadicsomba /a hatóság előzékenyen adott erre időt/, és még a sajtóval is csak a szóvivőjén keresztül érintkezik. Hja, Szlovákiában elég annyi, hogy a megfelelő helyen legyenek barátaid!

Ezzel szemben, Magyarországon – amelyik mellesleg csak pár hellyel van előrébb Szlovákiánál – a brókerbotrány után a tulajdonosok már előzetesben vannak, a vagyonukat pedig zárolták.
A szlovákiai bürokráciáról pedig személyes tapasztalataim vannak, mert amíg csak a rokkantnyugdíjas volt az egyedüli jövedelmem, addig egyfajta nyomtatványt kellett kitöltenem, csakhogy, amikor másból is lett jövedelmem, ahhoz már egy másfajta nyomtatvány szükséges.
A tisztelt hivatal azonban elmulasztotta ezt közölni velünk, és nekünk újból végig kellett csinálnunk ugyanazt a procedúrát. Sokszor az a kísérteties érzése az embernek, hogy a bürokrácia Szlovákiában nem a polgárokért van, hanem csupán azért, hogy hivatalnokok tízezreinek legyen munkája, ne gyarapítsák ők is a munkanélküliek amúgy is népes táborát.
És ezzel meg is érkeztünk a pazarlásoz, mert ha a bürokrácia nem hatékony, akkor költséges. Azonban, ezen kívül is vannak jelei annak, hogy nem a legbölcsebben sáfárkodnak a pénzünkkel azok, akikre ezt bizsuk. És ehhez elég csak a híreket figyelni.
Bizony, barátaim, pár hónap múlva, mielőtt az urnákhoz járulunk, ezt is végig kell gondolnunk!

Forrás: Sztakó Zsolt, Felvidék.ma