what_justiceEgymásra mutogatáson, a valóságtól biztonságos távolságban kiötlött ködös elképzeléseken, és mindezekről kiadott nyilatkozatokon túl továbbra sem történik semmi érdemi az amúgy rendkívül égető probléma, a roma integráció (vagy szegregáció) kérdésének megoldása érdekében. Nagyjából ez lehetne a rövid summázata az elmúlt hetek szópárbajainak, melyek e területen születtek. Most legutóbb az Amensty International mutatott fityiszt a való világnak azzal a nyilatkozatával, amellyel június 9-én gazdagította a szlovákiai romaügy végtelenül hosszú, ám nem sokra való irodalmát.

A közlemény apropója természetesen az az európai bizottsági eljárás, amely Szlovákia ellen indult még a múlt hónapban. A Bizottság szerint Szlovákia megsérti az EU diszkriminációellenes jogszabályait a roma gyerekek iskoláztatási gyakorlatával. Korábbi cikkünkben erről bővebben is írtunk: Lucia Nicholsonová parlamenti képviselő, korábbi szociális államtitkár élesen bírálta a kormányt a romák iskolai szegregációja miatt, és azokat a „romakérdésen élősködőket”, akik „ostoba projektjeikkel” szétlopkodják az erre a területre fordított irdatlan összegeket. Ahelyett, hogy megmosdatták volna a romatelepi gyerekeket. Ezt az Európai Bizottság fenyegetése sem változtatja meg” – tette hozzá a képviselő asszony. És ezzel fején is találta a szöget. Azt már viszont e sorok írója teszi hozzá, hogy az ostoba projektek mellett ostoba nyilatkozatokkal „élősködők” sem viszik távolabb az országot annak a szakadéknak a szélétől, melynél most tanácstalanul toporog.

Az Amnesty International szlovákiai hajtása, az AI Slovensko a Nyitott Társadalom Alapítvánnyal karöltve közleményt juttatott el a szlovákiai nyilvánossághoz, melyben élesen bírálják a kormány diszkriminatív gyakorlatát. A kulcsgondolat pedig most az, hogy felszólítják a kormányt: hagyjon fel azzal az érvelésével, hogy a romák körében a legnagyobb arányú a vérfertőzés és az emiatti genetikai negatív következmények aránya (következésképp ezért van szükség a „speciális iskolákra”, melyekbe nagy számban dugják be a roma gyerekeket).
Az AI szerint a kormánynak ez az érvelése, amely lényegében szocio-patológiai életstílusa miatt bélyegzi meg a romákat, rasszista és diszkriminatív. Szerintük az ilyen álláspontoknak nincs helyük a hivatali kommunikációban, ellenben Szlovákiának az Európai Bíróság előtt lenne a helye a romák diszkriminációja miatt. A vérfertőzés állandó felemlegetése pedig az AI szerint azt az üzenetet hordozza, hogy a kormány az Európai Bizottság figyelmeztetéseit nem veszi komolyan.

Megoldást természetesen az AI mostani közleménye sem kínál, valójában már az ok-okozat megkülönböztetésével alapvető gondjaik vannak. De nem ezért fizetik őket. Sem itt, sem Magyarországon, sem másutt.

Forrás: Szűcs Dániel, Felvidék.ma