gorilla_nemA Smer szerint a Gorilla-ügy már a múlté. Az SNS elnöke, Andrej Danko sem firtajta majd Ficót erről, akinek állítólag sikerült változásokat elérnie a Szlovák Titkosszolgálat élén.

Bár Procházka pártja a Gorilla-ügyet vizsgáló csapat megerősítését is kérte a koalíciós tárgyalásokon, a politikusoknak nem nagyon akaródzik Robert Ficót arról faggatni, járt-e akkor a Vazovova utcai lakásban, amint az az aktában áll. Robert Fico már évek óta nem hajlandó válaszolni erre a kérdésre, s valószínűleg most sem változik a helyzet ezt illetően, hogy új koalíciós partnerei vannak.

Andrej Hrnčiar szerint a belügyminiszter megértette a Gorilla-ügyet vizsgáló csapattal kapcsolatos kérésüket, s kibővítik azt. Arra az újságírói kérdésre, hogy megkérdezi Robert Ficótól járt-e a Vazovova utcai lakásban, azt válaszolta: „Jó, rákérdezhetek, aztán majd megmondom Önöknek, mit felelt nekem”. Procházka viszont úgy véli ez a nyomozók dolga. „Megvan erről a véleményem. De megtartom magamnak” – mondta.

De Andrej Danko sem faggatja az újonnan megválasztott kormányfőt a Vazovova utcai lakásról. „Én senkivel sem beszéltem erről a kormánykoalícióból, mert nem volt rá okom.” – fogalmazott. Azt mondja, rendesen ki kellene vizsgálni az ügyet. „Nagyon is értem az elégedetlenséget, hogy senkit sem büntettek ez ügyben, civilként én is gyakran feltettem azokat a kérdéseket, amelyeket gyakran Önöktől is hallok” – fogalmazott hozzáfűzve, fontosnak tartja, hogy a társadalom 26 év után előbbre lépjen.

A Denník N értesülései szerint Danko elérte, hogy Ján Valkót leváltják a titkosszolgálat éléről. Ez lenne a Smer engedménye azért, hogy Robert Kaliňák belügyminiszter maradhatott. A tisztség iránt eredetileg Danko is érdeklődött, ám őt megválasztották a parlament elnökének. Maga Danko tagadja, hogy az SNS jelölné a titkosszolgálat új fejét, mondván, olyan tisztség ez, amelyre a kormányfő adja a jelöltet.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke szerint az a fontos, hogy így vagy úgy, de zárják már le az ügyet. Az ügyet vizsgáló csapatnak már tájékoztatnia kellett volna a nyomozás eredményeiről, mert az ügy „már nagyon hosszú ideje húzódik”. Bugár szerint azonban nem az ő feladata megkérdezni Robert Ficótól, hogy járt-e annak idején a konspirációs lakásban. „Ha nyomozó lennék, biztosan behívatnám és megkérdezném tőle, de én nem nyomozó vagyok, hanem politikus” – jelentette ki Bugár.

A Smer számára a Gorilla-ügy nem téma. „Ez már ókori téma a számomra” – jelentette ki Ľuboš Blaha smeres képviselő hozzáfűzve, az újságírók csak azért húzzák elő állandóan ezt a témát, mert azon vannak, hogy szétverjék ezt a koalíciót, de ez biztosan nem fog sikerülni nekik.

A nyomozók mindeddig nem idézték be kihallgatásra Robert Ficót ezzel kapcsolatban, pedig régóta mondogatják már, hogy sorra kerül ez is.

Denník N nyomán

Forrás: Felvidék.ma, dé