Robert Fico, a Smer elnöke szerint teljesen hiteltelen ember áll a Gorilla-ügy kivizsgálásának élén. „Ő is (Daniel Lipšic, belügyminiszter) ott volt a Szlovák Villamos Művek privatizációjánál.

Én semmivel sem vádolom, de azt mondom, kecskére bíztuk a káposztát” – állapította meg Fico az STV 5 perc múlva 12 c. vitaműsorában. A belügyi tárca főnökével szembeni kifogásait az adóigazgatóság botrányában tanúsított álláspontjával is szemléltette, amikor Lipšic a volt kormányfő szerint nem merte kritizálni a koalíciós partnereit.
Bizonyos kifogásai Lipšiccel szemben Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének is vannak. A  belügyi tárca vezetője a SME napilapnak nyújtott e heti interjújában elképzelhetőnek tartotta, hogy a politikai csúcsvezetők közt létezhetett egyfajta csendes megegyezés arra vonatkozóan, hogy a nagy korrupciós esetek ne kerüljenek kivizsgálásra. „Kérdem én, mit tett ez ügyben a miniszter?  Öt héttel a választások előtt beszél ilyenekről? – kérdezte Bugár.

A vitapartnerek megegyeztek abban, hogy a Gorillához és a Sasankához hasonló témákat ma némelyek kihasználják. Kifogásaik elsősorban a politikai „újoncokkal” szemben vannak, akiket Fico  „politikai félőrülteknek” nevezett. A szociáldemokraták elnöke azonban ma sem árulta el, találkozott-e Jaroslav Haščákkal, ahogyan azt a Gorilla írja. „Én semmit sem fogok megerősíteni, semmit sem fogok megcáfolni, mivel nekünk ehhez semmi közünk. Elhiszi nekem, hogy Haščák úr párszor volt Iveta Radičová családi házában? – kommentálta a gyanúsítgatást Fico. Szerinte fontosabb ellenőrizni a dokumentumból következő korrupciós gyanúkat, mint azt, hogy valaki valakivel valóban találkozott-e.

A Richard Sulík és a vállalkozó Marián Kočner közti sms-váltás margórája a Most-Híd vezetője megjegyezte, hogy a választásokig még várható „egy csomó politikai piszok“. A liberális vezető orra alá dörgölte, hogy az a Most-Híd képviselőit vádolta azzal, hogy a főügyészválasztáskor Dobroslav Trnkát támogatták. A közzétett Sasanka meg arra utal, hogy az SaS képviselői állhattak e mögött. Fico szerint Richard Sulíkra érvényes, hogy amilyen fegyverekkel harcolt mások ellen, olyan fegyverek okozzák majd a vesztét.

Robert Fico úgy gondolja, hogy a rendőrök képtelenek lesznek olyan bizonyítékokhoz jutni, amelyek a képviselő-vásárlást és a privatizációk soráni jutalékszedést igazolnák. Az esetek ugyanis még a 2005-2006-os időszakra vonatkoznak. „Valószínűleg ebben a pillanatban a büntetőjogi eszközöktől sikeresebbek lehetnének más módszerek. Például a vagyoneredet igazolásáráról szóló törvényre gondolok“ – jelentette ki Fico a vitaműsorban. Fico ezt úgy magyarázta, ha azt állítják egy magas pénzösszegről, hogy a privatizációból kapott jutalék, vagy kenőpénz azért, hogy egy képviselő az ellenzékből átállt a koalícióhoz, akkor annak az összegnek valahol meg kell mutatkoznia. „Ha én nem tudom bizonyítani, hogy kenőpénzről, büntetőjogi értelemben korrupcióról van szó, arra itt van a vagyoneredetet vizsgáló törvény. Ha az ügyész egy ilyen személytől megkérdezné: Figyeljen ide, láthatóan átlagon felüli az életszínvonala. Olyan dolgokkal, tárgyakkal rendelkezik, amelyeket törvényes úton nem szerezhetett“ – magyarázta Fico, hozzátéve, hogy ha az illető nem ad felelős magyarázatot erre, akkor az ügyész polgárjogi panaszt nyújt be ellene, és az elmarasztaló bírósági döntés után az illető eme vagyona az államra szállna.

A SME, 2012. január 29. száma nyomán