A Nemzeti Vagyonalap főnökének, Anna Bubeníkovának kifizetendő jutalékok kapcsán a Gorilla-irat egy tanácsadó cégre hivatkozik, amely valóban létezett, de a lehallgatások befejezése után megszűnt.

Az Elementa nevű cégről van szó, amelynek képviselője az a Juraj Šaštinský, aki nemrégiben még a Penta vezetésének tagja volt.

„Akcióterv” – így nevezte a Penta társtulajdonosa, Jaroslav Haščák azt a forgatókönyvet, amely alapján a Gorilla-ügyirat szerint Bubeníkovát kifizették.  Az SDKÚ jelöltje abban az időben  a Nemzeti Vagyonalap Végrehajtó Bizottságának tagja és a részvénytársaságok alapításáért felelős főosztály főnöke volt. A pénzt állítólag egy olyan átutalás formájában kapta, amelyet maga Haščák talált ki, az Elementa nevű társaságon keresztüli átutalás útján ingatlanpiaci elemzésekért.

Bubeníková a megvesztegetést tagadja. „Nem voltak semmilyen nagy kifizetések, semmilyen ügyeskedések” – állítja a Hospodárske novinynak Tibor Kosák, aki abban az időben az Elementát vezette. A Penta elhatárolódik az Elementától. „Erről a társaságról semmit sem tudunk, semmilyen anyagi jellegű kapcsolatunk nincs és nem is volt vele” – reagált a Penta szóvivője, Martin Danko. Az Elementát azonban Kosák előtt Juraj Šaštinský vezette, a Penta sok éves dolgozója. „Šaštinský úr már nem dolgozik nálunk, nincs tehát ok arra, hogy magán-, de semmilyen egyéb tevékenységéhez véleményt nyilvánítsunk” – tette hozzá Danko. Šaštinský a Penta projektigazgatója volt és még hat héttel ezelőtt is a Penta több cégében is szerepelt a neve. Kosák nem akarta elárulni, kinek a tulajdona volt az Elementa.
A cég 2007-ben jött létre, néhány hónappal azután, hogy a Gorilla szerint a pénzek kimentek. Az irat szerint a jutalékokat a Szlovák Villamosművek, a Kombinált Ciklusú Erőmű, a Szlovák Hajózási és Kikötő Vállalat és néhány vízmű privatizációjáért, valamint a Pozsonyi Repülőtér eladásának előkészítéséért kapták. Egy részüket nem sikerült véghezvinni, mert az állami vagyon eladását leállították.

A kormánypártokat megosztja Bubeníková leváltásának ügye, amelyet az SaS kezdeményezett. A KDH a kezdeti mérlegelés után tegnap este a Bubeníkovával való találkozó után meghozta a döntését. „A KDH miniszterei a leváltását fogják támogatni” – nyilatkozta a párt szóvivője, Matej Kováč.  A Most-Híd a mai kormányülésen nem támogatja a liberálisok javaslatát. „A politikusok és politikai pártok feladata nem a nyomozás és a bíráskodás” – magyarázta Bugár Béla. A Most-Híddal együtt a kékeknek többségük van a kormányban.

Kicsoda Anna Bubeníková?

A nemzeti Vagyonalap főnöke, Anna Bubeníková, akit az SDKÚ-DS jelölt ebbe a tisztségbe tanárként kezdte a kereskedelmi akadémián. 2005-2006-ban az alap végrehajtó bizottságának tagja volt. A Gorilla-ügyiratból eredően állami vagyon privatizációjának befolyásolása gyanújával Juraj Miškov (SaS) gazdasági miniszter Bubeníková leváltását javasolta.

Hospodárske noviny, 2012. január 11. nyomán