A kormánykoalíció nem egyezett meg a köztársasági elnökkel a Nemzeti Vagyonalap leváltott főnökének utódja személyében.

 

A Nemzeti Vagyonalapot valószínűleg az új kormány hatalomra lépéséig továbbra is az SDKÚ jelöltje, Anna Bubeníková vezeti. Távozását Ivan Gašparovič köztársasági elnök állította le. A kormány múlt héten váltotta le Bubeníkovát Juraj Miškov gazdasági minisizter javaslatára, mivel Bubeníková a Gorilla fedőnevű állítólagos titkosszolgálati iratban a Penta pénzügyi csoport összekötőjeként szerepel.

A Köztársasági Elnöki Iroda kora este bejelentette, Gašparovič nem látja értelmét, hogy két hónappal a parlamenti választások előtt leváltsák a Nemzeti Vagyonalap főnökét. Miškov még a Bubeníková leváltását tárgyaló kormányülés délelőttjén azt szerette volna, ha egyúttal döntenek az utódjáról is, azzal hogy megvárják a köztársasági elnök levelét. Az Alkotmánynak a kormány bukása utáni megváltoztatása értelmében ugyanis a köztársasági elnöknek támogatnia kell a kinevezést. Gašparovič azonban nem egyezett meg a koalícióval az utód személyében, így a kinevezéshez való beleegyezését sem küldte meg.

Miškov azt mondta először az SDKÚ jelöltjét, Jozef Petraškát javasolta a tisztségbe, aki a jelölést először el is fogadta, majd meggondolta magát és nemet mondott. A KDH vezetése Miškov szerint ezután nem egyezett bele az ő emberük, Pavol Faktor jelölésébe. A gazdasági miniszter ezért felajánlott egy harmadik változatot is: az SaS jelöltjét, Dionýz Stehlíkot. Hogy Petraška és Faktor miért nem fogadták el az ajánlatot, nem tudni, a pártok szóvivői nem magyarázták a hírt.

A Nemzeti Vagyonalap Végrehajtó Bizottsága elnökének irodavezetője, Miloslav Homola arról tájékoztatott, hogy Bubeníková tegnap be akarta fejezni ténykedését a Vagyonalap élén, de nem tudta ezt megtenni, mivel nincs utódja. A köztársasági elnök azt állítja, hogy a Nemzeti Vagyonalap alapszabálya értelmében az alap új főnök nélkül is működhet. „Mivel a Végrehajtó Bizottság jelenlegi elnök asszonya kijelölheti a helyettesét“ – nyilatkozta a Sita hírügynökségnek az elnök szóvivője, Marek Trubač.

TASR, 2012. január 17. nyomán