Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa azt követeli az internetes portáloktól, hogy a 2005-2006 között történt szlovákiai politikai megvesztegetésről szóló állítólagos titkosszolgálati dokumentumot, amelybe a Penta is belekeveredett, vegyék le az oldalaikról.

 

A Haščákot és a munkatársát, Varga Zoltánt képviselő ügyvédi iroda feljelentéssel fenyegette meg a portálokat, és azt állítja, hogy a dokumentum közzétételével törvényt sértettek. Néhány portál a dokumentumot már le is vette a honlapjáról.

„Ezúton felszólítjuk Önöket, hogy felesleges időhúzás nélkül biztosítsák az oldalaikról való eltávolítását és/vagy szüntessék meg a szóbanforgó tartalomhoz való hozzáférést az Önök honlapjain” – áll a Škubla & Partneri ügyvédi iroda felszólításában, amelyet az anet24 nevű cseh honlap tett közzé.

A közzétett információk állítólag sértik Haščák és Varga jogait és védett személyes adatokat tartalmaznak. „Ha a szóbanforgó vitatott ’dokumentumok’ valóban a Szlovák Titkosszolgálattól származnak, ahogyan azt álljtják, akkor vonatkozik rá a törvényes titoktartási kötelezettség és titkos iratoknak számítanak” – tette hozzá az ügyvédi iroda. A Penta az iratok igazságtartalmát már korábban cáfolta, Daniel Lipšic belügyminiszter vagy a volt rendőrök kijelentéseiből azonban az következik, hogy minimum a dokumentum egy része valódi.
Martin Danko, a Penta szóvivője a Sme napilap szerint azt nyilatkozta, hogy a 20 megszólított weboldal közül heten már letörölték oldalaikról az állítólagos titkosszolgálati iratot. A Penta Tom Nicholson újságíró ellen is feljelentést akar tenni, aki a múltban nyilván elsőként jutott az irathoz és reagált is arra. Nicholson az ügyről egy könyvet is ír.

A korrupciós ügy kivizsgálása a múlt héten gyorsult fel, amikor a belügyminiszter egy különleges vizsgálócsoportot hozott létre. Lipšic azt állította, nem lesz nehéz igazolni az interneten keringő állítólagos titkosszolgálati iratok valódiságát, bonyolultabbnak tartja azonban a dokumentumban ismertetett pénzügyi tranzakciók bebizonyítását. Az ügy vizsgálatába a titkosszolgálat is besegít, amelynek főnöke, Karol Mitrík a laphoz eljutott értesülések szerint beleegyezik abba, hogy az SIS érintett alkalmazottai vallomást tegyenek. A rendőrség meg Ivan Gašparovič köztársasági elnököt kérte fel arra, hogy mentse fel titoktartási kötelezettsége alól Karol Mitríkot.

Hospodárske noviny, 2012. január 18. nyomán