A Legfőbb Ügyészség specialis csoportja, amely a Gorilla ügyiratban szereplő milliós kenőpénzeket vizsgálta ugyanolyan gyorsan végezte, mint ahogyan létrejött. Mindenféle eredmény nélkül.

„Nyilvánvaló, hogy ezek olyan dolgok, amelyek a megvesztegetéssel függnek össze, ezért a Speciális Ügyészségre tartoznak, és ezzel el van intézve” – nyilatkozta a Hospodárske novinynak a Legfőbb Ügyészség második embere, Dobroslav Trnka.

Éppen Trnka volt az, aki még decemberben jelezte a csoport megalakítását, amit a múlt héten meg is tett, majd hét nap múlva, hétfőn feloszlatta azt. „Nincs felhatalmazásom, hogy bármilyen formában is megmagyarázzam ezt. Tiszteletben tartom a feletteseim döntését” – jelentette ki Jozef Čentéš, akinek a csoportban az elmélet és az elemzés lett volna a dolga. Véget ért így a rövid „háború” a rendőrség és a Legfőbb Ügyészség között a tekintetben, hogy ki fogja a Gorilla-ügyet vizsgálni.

A Gorillát a belügyminisztérium felügyeletébe tartozó speciális csapat is vizsgálja. A rendőrségi nyomozást a Speciális Ügyészi Hivatal felügyeli, amelyet Dušan Kováčik vezet. Az ügy kivizsgálása így most a korrupcióellenes küzdelem és szervezett bűnüldözés speciális egységeinek kezében van, amelyek munkáját Dušan Kováčik speciális ügyész felügyeli, aki a belügyminiszter szerint már a nyomozás megkezdése óta óriási nyomásnak van kitéve különböző pártok részéről. Hogy milyen nyomásokról van szó és milyen pártok részéről, azt a nemzetbiztonsági bizottság tegnapi ülésén sem árulta el.

Lipšic szerint a nyomozásban előrelépések történtek. A nyomozók kérdései, mint mondta, nem kerülik el azokat csúcspolitikusokat sem, akik az iratban szerepelnek. A Penta pénzügyi csoport bepoloskázott lakásában legálisan lehallgatott beszélgetések feljegyzését tartalmazó dokumentum ugyanis megvesztegetés gyanújával beszél a szlovákiai politikai színtér csúcspolitikusairól – Mikuláši Dzurindáról, Robert Ficóról, Pavol Hrušovskýról vagy  Bugár Béláról. „Senki sem törvényfölötti” – tette hozzá Lipšic azzal a megjegyzéssel, hogy a bankszámláikat és családtagjaik bankszámláit is ellenőrizni fogják.

A képviselők tegnap a Szlovák Titkosszolgálat igazgatóját, Karol Mitríket (SDKÚ-DS)  is meghívták a bizottság ülésére. A titkosszolgálati főnököt órákig várakoztatták egy üveges könyvtárban, lehet, hogy végül ezért nem tudtak meg tőle sokat. „Néhány kérdésünkre nem kaptunk világos válaszokat” – jelentette ki az ülés befejezése után Robert Kaliňák (Smer-SD). A bizottság ezért Mitríktől kiegészítést vár. „Az igazgató úr tájékoztatott bennünket arról, hogy amennyire csak lehet segítőkész lesz valamennyi kérdésben, amelyek a nyomozással összefüggnek, és amennyire a törvény engedi, támogatni fogja a nyomozást” – tette hozzá a bizottság elnöke, Martin Fedor (SDKÚ-DS). A képviselők tegnap nem tudtak megegyezni abban, hogy azonosak-e a számok, amelyekkel a Titkosszolgálat a lakás lehallgatásának engedélyezését kérte azokkal a számokkal, amelyek a Gorillában szerepelnek. „Néhány szám nem egyezik” – mondta Robert Kaliňák. A Kerületi Bíróság korábban azt állította a Hospodárske novinynak, hogy nyilvántartja azokat az iratszámokat, amelyeket a Gorilla említ.

Hospodárske noviny, 2012. január 18. nyomán