Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) külügyminiszter és a KDH képviselői különbözőképpen látják az a Nemzeti Vagyonalap főnökének, Anna Bubeníkovának a leváltásáról szóló kormányülést. Bubeníkovát a kormány Juraj Miškov javaslatára váltotta le az SaS, KDH, Most-Híd és Iveta Radičová szavazataival.

Miškov javaslatának oka a Gorillaá-iratban említettek alapján Bubeníkovával szemben kialakult gyanú volt. A Most-Híd kormánytagjait Bubeníková leváltásáról például azok az értesülések győzték meg, amelyekkel Daniel Lipšic jött a kormányülésre. Bubeníková távozása ellen végül csak az őt jelölő SDKÚ-DS miniszterei voltak. „Miškov miniszter úr, a javaslat beterjesztő, az anyagban egyetlen érvet sem említett. Žitňanská minister asszony annak az óhajának adott hangot, hogy Bubeníková is legyen jelen a kormányülésen, hogy a miniszterek kérdezhessék. De Miškov úr ennek határozottan ellene volt. Így csatlakoznom kellett a minisuter asszonyhoz, hogy Bubeníková eljöhessen a kormányülésre és a miniszterek megkérdezhessek – de nem kérdezték” – ecsetelte a tárgyalást Dzurinda az STV 5 perc múlva 12 c. vitaműsorában.

A KDH viszont azt mondta, hogy az Anna Bubeníková leváltásáról szóló kormányülés vitájába a KDH miniszterei, Ján Figeľ és Daniel Lipšic aktívan bekapcsolódtak. “A KDH elnöke, Ján Figeľ kifejezte pártja álláspontját is az ügyhöz, amelynek nemcsak tárgyi hanem politikai vonzatai is vannak, amelyek egyúttal a Nemzeti Vagyonalap és a vezetése megbízhatóságát is jelenti. Daniel Lipšic belügyminiszter többször is rákérdezett Anna Bubeníkovától az Elementa céggel kapcsolatos gyanút ügyletekre, amelyben a férje is szerepel. Ezekre a kérdésekre azokban képtelen volt meggyőző válaszokat adni” – magyarázta a KDH szóvivője, Matej Kováč. A kereszténydemokraták állásfoglalása sazerint, aki meg akarja ismerni az igazságot a kormányülés lefolyásáról, kérje ki a hangfelvételt a Kormányhivataltól.

SITA, 2012. január 22. nyomán