A Gorilla-ellenes tiltakozóakcióhoz csatlakozó aktivisták a mai nap folyamán élőláncot akarnak alkotni a szlovák parlament épülete körül. Az akciót a közösségi hálón szervezik Gorilla 2.1 néven, azaz a február 3-án zajlott és a február 10-ére tervezett tiltakozóakció köztes-akciójaként.

Eddig 500-an jelezték a részvételi szándékukat.

A szervezők tíz pontban összegezték a követeléseiket, amelyek megegyeznek a pénteki tüntetés eredeti követeléseikkel. Ott található köztük például a képviselők mentelmi jogának szűkítése, amit időközben múlt héten már megszavaztak a képviselők. „Önálló kezdeményezésként indult az akció, amely ha nem lesz erőszakos és arról fog szólni, hogy az emberek többet akarnak és ezért kimennek az utcára, akkor biztosan támogatni fogjuk” – magyarázta az akciót a pénteki tüntetések egyik szervezője, Alena Krempaská.
„Pozsony-Óváros egyelőre nem tud semmilyen bejelentésről nagygyűlés szervezésére ezen a helyen” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek a városrész szóvivője, Tomáš Halán. Arra az esetre, ha a nagygyűlésre valóban sor kerülne, felhívta a részvevők figyelmét a törvény betartására, azaz, hogy ne feledkezzenek meg arról, hogy 50 méternél közelebb nem mehetnek a parlamenthez.

A rendre és a biztonságra a rendőrség felügyel majd a helyszínen. „A helyszínen rendőrök fognak ügyelni arra, hogy senki se sértse meg a közrendet és a rendezvény nyugodt lefolyását” – jegyezte meg a pozsonyi kerületi rendőrség szóvivője, František Peczár.

Aktuality.sk, 2012. február 7. nyomán