Stanislav Janota január közepén benyújtotta a pozsonyi Szent Mihály Kórház igazgatói posztjáról való lemondását. Lemondásának oka, hogy szerepel a neve a Gorilla-iratban, a keletkezése idején a KDH jelöltjeként a Nemzeti Vagyonalap elnökségi tagja volt.

 

Ha maradt volna az igazgatói székben, állítólag azzal vádolhatták volna, hogy befolyásolja a rendőröket, akiket a kórházában kezelnek.

Ki is az a Janota
•    A belügyi és védelmi tárca alá tartozó Szent Mihály Kórház volt igazgatója
•    Az állami Általános Egészségbiztosító gyógyszereket kategorizáló bizottságának tagja
•    2004-ben a KDH színeiben indult az európai parlamenti választáson
•    2005-ben és 2006-ban az iglói és tőketerebesi kórházak felügyelőtanácsainak tagja

A gyógyszerek nem jelentenek problémát

Janota 2011 márciusától a gyógyszereket kategorizáló bizottság tagja, amely meghatározza, mekkora összeget térít a biztosító a vényre felírt gyógyszerek árából, és mennyit fizetnek a páciensek.  Évente mintegy egymilliárd euróról dönt a közpénzekből. Bár csak tanácsadó testületről van szó, a miniszter többnyire tiszteletben tartja a döntéseiket.
A gyógyszerek ára befolyásolja a Penta csoport vállalkozását is, amely a Dôvera biztosító társtulajdonosa. A Pentát a Gorilla a politikusoknak fizetett kenőpénzek kapcsán emlegeti.
Janota a bizottságban az Általános Egészségbiztosítót képviseli, amelyet a KDH-s Marian Faktor irányít. Janota nem lát abban gondot, hogy ennek a bizottságnak a tagja, nem is készül a bizottsági tagságáról lemondani, és az Általános Egészségbiztosító sem kívánja őt a tisztségéből leváltani. „A bizottsági munka nincs összefüggésben az említett üggyel” – állítja a biztosító.  „Stanislav Janota az Általános Egészségbiztosító jelöltje, nem a minisztériumé. A biztosítónak joga van bármikor lecserélni őt” – mondja Ivan Uhliarik (KDH) egészségügyi miniszter. Iveta Radičová kormányfő nem kívánt hozzászólni az esethez.
„Ha a lemondása gesztus akart lenni, logikusabb lett volna minden tisztségéről lemondani. És főleg egy olyan tárca esetében, amelyben a Pentának nagy érdekeltségei vannak” – vélekedik az Aliancia Fair-play főnöke, Zuzana Wienk, miközben Janota távozását a kórház éléről átlagon felüliként értékeli.

Janota: Maradok a bizottságban

A kórház éléről azért távozott, hogy ne vádolhassák azzal, befolyásolja a rendőröket. A bizottság azonban Stanislav Janota szerint egy szakmai szerv.

Miért távozott a Szent Mihály Kórház igazgatói posztjáról?
A rendőrség lehetőségei korlátozottak az orvosválasztásra. Olyan vezető tisztségben lenni, amely elméletileg befolyásolhatja a rendőrnyomozó fontos élethelyzeteit, úgy ítéltem meg, olyan érdekütköztetés, ami miatt távoznom kellett.

Volt Daniel Lipšic részéről nyomásgyakorlás a távozása érdekében?
Nem. Először nem is látott okot a távozásomra. Csak azután értett egyet vele, miután megmagyaráztam neki.

A gyógyszereket kategorizáló bizottságban nem jelent problémát az Ön állítólagos összefonódása a Gorillával?
Ebben nem látok gondot. Én ezt szakmai kérdésnek tartom, amely nem függ össze a nyomozással. Huszonöt éve foglalkozom ezzel. Soha sem részesítettem előnybe semmilyen céget.

A gyógyszerárakról való döntések jelentősen befolyásolják a Penta vállalkozásait. Ott sem lát gondot?
Nem, nem látok.

Nem szándékozik lemondani a bizottsági tagságáról?
Nem.

SME, 2012. február 15. nyomán