A Gorilla-ellenes küzdelembe az utcai tüntetések után mintegy harminc ismert személyiség is bekapcsolódik. A changenet.sk portálon már elindították az aláírásgyűjtési akciójukat.

Ez a politikai pártokat a támogatási rendszerük megváltoztatásra, anyagi felelősségvállalásra tisztségük ellátásáért  és a Gorilla-ügy, illetve a politikusok és pénzügyi csoportok további lehetséges  összefonódásainak kivizsgálására kötelezi.  
„Jó esélyünk van arra, hogy befejezzük, amit több mint két évtizeddel ezelőtt, a bársonyos forradalom során elkezdtünk – visszaadni a hatalmat a polgárok kezébe” – mondják a politikusoknak címezve olyan ismert személyiségek, mint Daniel Pastirčák prédikátor, Zuzana Puissi rendező, Jana Juráňová író, Peter Paluda bíró, Fedor Gál szociológus, Juraj Nvota rendező, Eduard Chmelár főiskolai oktató és többen mások.

A felhívás kezdeményezői szerint megérett az idő arra, hogy kimondjuk, Szlovákia eltávolodott a demokratikus berendezkedéstől. „Az itt uralkodó rendszer a partokrácia és különböző nem választott és nem demokratikus érdekcsoportok által támogatott oligarchia. Sokkal bonyolultabb ellenfél ez, mint 1989-ben volt” – állítják.

Az aláírásgyűjtés felhívásának megfogalmazása azt mutatja, hogy a kezdeményezés igyekszik megmenteni azt, amivel egy hónappal ezelőtt a Gorilla-tüntetés csoportja előállt, ami azután tömeges tüntetéssorozatot indított el. Néhány polgári aktivista figyelmeztetett arra, hogy a tüntetés szervezői nem jó taktikát választottak, nem tudták megfogalmazni a követelményeiket és bezárkóztak a világ előtt. „Nemcsak egységesnek kell maradnunk, hanem nyitottaknak is a különböző csoportokkal való együttműködésre, pontosabban kell megfogalmaznunk a programunkat azokból a gondolatokból, elméletekből és jövőképekből kiindulva, amelyekről az egyetemeken, a kávézókban, a polgári kezdeményezésekben a média érdeklődésén kívül éveken keresztül vitatkoztunk” – üzenik a személyiségek.

A petíció célja több mint 100 ezer aláírás összegyűjtése, hogy a parlamentnek kötelezően foglalkoznia kelljen vele.

A kezdeményezés a politikai pártok támogatásának alapvető megváltoztatását követeli. Megtiltanák, hogy a pártokat jogi személyek anyagilag támogathassák, és egy párton felüli ellenőrző szerv létrehozását is kezdeményezi. Ezenkívül a felhívás tartalmazná még a központi bevétel-nyilvántartást és a pártok kiadásait a napi adatfrissítéssel, mégpedig önkormányzati szinten is. A polgári reform szerint a pártnak kötelessége lenne az analitikus könyvvitel és az egyetlen bankszámla is. A párt anyagi támogatásáért a pénztárosa viselné a büntetőjogi felelősséget.

Aktualne.sk, 2012. február 23. nyomán